Skip to main content

Πώς θα γίνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Φωτογραφίες από το σχέδιο ανάπλασης

«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει»

Παρουσίαση του έργου του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνου Βαρώτσου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» Υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης ΠΝ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε τα εξής:

«Αρχηγοί, επίτιμοι Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,

Δεν θα σας πω κάτι καινούργιο, ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Η προσπάθεια της χώρας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η «Ατζέντα 2030», η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν και τολμώ να πω ότι όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί η Πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία της.

Αύριο θα πάω στη Βουλή των Ελλήνων, στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών, για να εισηγηθώ τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα F-35 και τις φρεγάτες “Constellation”.

Όπως ξέρετε, οι φρεγάτες “Belharra” είναι σε πορεία ναυπήγησης. Τα ελικόπτερα “Black Hawk” έχουν αρχίσει ήδη να παραδίδονται.  Η δομή θα αλλάξει σύντομα και το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί και ελπίζω τον Σεπτέμβρη να έχουμε και απτά αποτελέσματα.

Όπως επίσης προωθείται μια προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του μεγαλύτερου κεφαλαίου που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, του ανθρώπινου δυναμικού και αναφέρομαι καταρχήν στο οικιστικό πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί την πρώτη φάση, στο νομοθέτημα για το επίδομα στόλου που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως τις 2-3 τελευταίες μέρες και στις άλλες προσπάθειες που θα δουν το φως της δημοσιότητας, ελπίζω τους μήνες που έρχονται.

Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι πιστεύω – όπως νομίζω οι περισσότεροι Έλληνες – βαθύτατα στους συμβολισμούς. Και σε ό, τι αυτό εκφράζουν και στο πόσο μπορούν οι συμβολισμοί να νοηματοδοτήσουν την πορεία μας και τις προσπάθειές μας.

Εδώ λοιπόν θα σας παρουσιαστεί όχι μόνο μια απλή αναμόρφωση του Στρατοπέδου Παπάγου, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αυτό που ο μέσος Έλληνας πολίτης λέει κατά απομίμηση ξένου προτύπου «το Πεντάγωνο», αλλά έναν συμβολισμό της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται.

Και ο συμβολισμός αυτός έχει έναν εμπνευστή, έναν καλλιτέχνη εμπνευστή. Τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έναν γλύπτη που έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας, τον κύριο Κώστα Βαρώτσο ο οποίος είναι σήμερα μαζί μας.

Θα ήθελα να πω ότι ο κύριος Βαρώτσος από την πρώτη στιγμή απολύτως αφιλοκερδώς προσέφερε, όχι την εργασία του, προσέφερε κυρίως την έμπνευσή του.

Οι παρεμβάσεις τις οποίες συζητάμε συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του Υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των Υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων μας, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων.

Ανοίγω μια παρένθεση εδώ για να πω ότι οι υπάρχουσες πλάκες με τα ονόματα των 121.692 νεκρών μας, που υπάρχουν ήδη στο χώρο του στρατοπέδου και είναι προϊόν της προσήλωσης του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ,  του Στρατηγού Φλώρου στη διάσωση της εθνικής μνήμης, έχει προβλεφθεί να μετακινηθούν και να τοποθετηθούν με σεβασμό σε έναν ιδιαίτερο χώρο στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Επανέρχομαι στις αλλαγές. Θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Η μια θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου.

Και τέλος, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου.

Στο μεγαλύτερο τμήμα αυτών των οποίων ανακοίνωσα μόλις, το κόστος τους θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές. Δωρητής του κτιρίου της Ειδικής Διεύθυνσης για τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο είναι ο κύριος Θάνος Λασκαρίδης.

Η αναβάθμιση της εισόδου και του χώρου υψηλών επισκεπτών είναι προσφορά του κυρίου Γιώργου Περιστέρη και της εταιρίας ΓΕΚ. Και έχω τη βεβαιότητα και η υπόλοιπη δαπάνη, η οποία περίπου ανέρχεται στο 30% της συνολικής, θα καλυφθεί από ιδιωτικές δωρεές.

Θα ήθελα όμως να εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη μας στον κύριο Λασκαρίδη, τον κύριο Βαρώτσο και τον κύριο Περιστέρη, διότι πέραν του  υλικού αποτυπώματος, κάθε προσφορά ενισχύει την αντίληψη αυτού του άρρηκτου δεσμού μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, της ελληνικής κοινωνίας και των σημαντικών Ελλήνων που από το πλεόνασμα ή το υστέρημά τους συνεισφέρουν στην Άμυνα της Πατρίδα μας.

Θεωρώ ότι αυτό το οποίο θα δείτε σε λίγο και θα σας παρουσιάσει ο κ. Βαρώτσος αποτελεί μια πολιτιστική επένδυση στην Άμυνά μας.

Αποτελεί μια συμμετοχή της τέχνης στο εθνικό μας μέλλον. Αποδεικνύει την διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την τέχνη και προσδίδει μια διαχρονική αξία σε αυτό το χώρο που είναι αφιερωμένος στην προστασία της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Θα μου επιτρέψετε να καταλήξω με μια φράση που δεν μου ανήκει, την διατύπωσε ένας ξένος γνωστός μου. Είπε ότι η πολιτική είναι ένας σκληρός καθημερινός αγώνας, όμως η τέχνη είναι μια προσευχή.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό του σχεδίου ανάπλασης

Κατά την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό – φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους.

Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.

Όσον αφορά στο κτήριο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο κ. Βαρώτσος ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο.

Πρόσθεσε ότι το κτήριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Πλευρικά του μνημείου δημιουργούνται δύο πάρκα, από αριστερά με 25 ελιές και από δεξιά άλλες 28, με αναφορές στις δύο σημαντικές εθνικές εορτές, τις οποίες τιμάμε στις 25 Μαρτίου και στις 28 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει» κατέληξε ο Καθηγητής του Α.Π.Θ.