Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Κάθε μέρα που περνά απομακρύνει περισσότερο την ειρήνη στην Γάζα

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος Συνάντηση υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον ομόλογό του της Ιορδανίας Ayman Al Safadi στην Αθήνα

Τι συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Ιορδανός ομόλογός του

Την πρόταση για την δημιουργία ευρω-αραβικής task force για την Γάζα με άμεσο ζητούμενο την ειρήνη, συζήτησαν αναλυτικά οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιορδανίας που συναντήθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ Ayman Al Safadi έδειξε θετικά διακείμενος και πρότεινε να ξεκινήσουν οι επαφές το συντομότερο δυνατόν – ακόμα και σε μία εβδομάδα- θέλοντας να υπογραμμίσει την επείγουσα κατάσταση.

Πηγή φωτ: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

Η πρόταση του Γιώργου Γεραπετρίτη, που υποβλήθηκε στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προβλέπει ότι η task force θα αποτελείται από Άραβες και Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα έχουν έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, καταγράφοντας το πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας, ένα πλάνο για την ειρήνευση.

Αλλά και να συντονιστούν οι πολύπλευρες προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα σήμερα για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή με καίριο ρόλο της Ιορδανίας στην κοινή task force ως ένας ενεργός δρων στην περιοχή.

Σε ερώτηση της Ναυτεμπορικής κατά πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μία κατάπαυση πυρός και να μπουν οι βάσεις για μία βιώσιμη συμφωνία και ειρήνη στην περιοχή, αλλά και εάν θα εξέταζε το ενδεχόμενο για εγκατάσταση μια αραβικής δύναμης στη Γάζα για να επιτηρεί την κατάπαυση πυρός, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας απάντησε πως:

«Γίνονται από κοινού με το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπάθειες για μία μόνιμη κατάπαυση πυρός. Το Ισραήλ είναι κάθετο πως δεν επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου. Πρέπει να εστιάσουμε στο να σταματήσει αυτή η τραγωδία. Δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ειρηνευτικής αραβικής δύναμης στη Γάζα να αναλάβει καθήκοντα. Στόχος είναι η επίτευξη της λύσης των δύο κρατών να σταματήσει αυτή η κατοχική διαμάχη και η Παλαιστίνη να ανακτήσει τα δικαιώματά της».

Πηγή φωτ: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η κατάσταση «είναι μία βραδυφλεγής βόμβα» και συμπλήρωσε «για τον λόγο αυτό κάθε μέρα που περνάει δημιουργεί και περισσότερες και εντονότερες συνθήκες για την περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών. Αυτό καλεί για μία άμεση αντίδραση. Δεν έχουμε κανένα χρονικό περιθώριο για περαιτέρω καθυστέρηση, διότι η τυχόν επέκταση των εχθροπραξιών θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη την οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία».

Επανέλαβε τις προτάσεις του για την παροχή βοήθειας στα ανήλικα παιδιά της Γάζας, δηλαδή «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχθούν έως το τέλος του πολέμου παιδιά από τη Γάζα, τα οποία είτε είναι τραυματισμένα, είτε είναι σε κατάσταση έλλειψης βασικών βιοτικών αγαθών».

Ακόμη εξήγησε την από κοινού πρωτοβουλία με την Δανία και την Πορτογαλία για παροχή τεχνικής βοήθειας στην παλαιστινιακή Αρχή ώστε να ενδυναμωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και να υπάρξει μία ενίσχυση και θωράκιση σε ό,τι αφορά τους κανόνες καλής νομοθέτησης, λογοδοσίας, τους κανόνες διαφάνειας.

Υπογράμμισε πως η πρόταση βρίσκει σύμφωνη και την Ιορδανία καθώς «πρέπει αυτή τη στιγμή να αποδώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νομιμοποίηση γίνεται στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής, ο οποίος έχουμε στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως είναι αυτονόητο ότι θα έχει έναν σοβαρό λόγο στην επόμενη μέρα της διοίκησης στην Παλαιστίνη».

Οι δράσεις αυτές είναι αναγκαίες για την ανοικοδόμηση της Παλαιστίνης προκειμένου η επόμενη μέρα να μας βρει έτοιμους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στην Βασιλίσσης Σοφίας οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να εκπατριστούν λόγω των συνθηκών διαβίωσης και των ελλείψεων στις υποδομές.