Skip to main content

Ανοιχτά μέτωπα στη «γειτονιά»: Η Αθήνα στέλνει.. μηνύματα σε Άγκυρα, Σκόπια και Τίρανα

Υπουργείο Εξωτερικών
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Η Αθήνα θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους - Αλλά αντιμετωπίζει και από τα 3 μέτωπα προκλήσεις

Ένα σύνθετο σκηνικό διαμορφώνεται στην περιοχή, καθώς η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει ανοιχτά μέτωπα και να απαντήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται. Η Άγκυρα δείχνει να θυμάται εκ νέου το αναθεωρητικό της αφήγημα και να ανεβάζει τους τόνους μετά από μια περίοδο νηνεμίας, πυροδοτώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς που θέλει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα βάζει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές.

Την ίδια στιγμή η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας επιμένει σε δηλώσεις της να μη χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται και προς την Αλβανία όπου μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο Φρέντι Μπελέρης θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τον Οκτώβριο.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα στην γειτονιά και ετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις στο διπλωματικό πεδίο στέλνοντας.. μηνύματα με αποδέκτες. Στόχος είναι να μην ανοίξουν νέα μέτωπα σε μια εποχή πολλαπλών γεωπολιτικών προκλήσεων,  με την κυβέρνηση να τονίζει πως η χώρα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Πού το πάει η Άγκυρα;

Σε κινήσεις που ταράζουν τα «ήρεμα νερά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων επέστρεψε η Τουρκία, που δείχνει να θυμάται ξανά τα περί …Γαλάζιας πατρίδας. Με παράνομη NAVTEX που εξέδωσε, δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Κρήτης για εργασίες πόντισης καλωδίου επικοινωνιών . Η Ελλάδα αντέδρασε εκδίδοντας δικής της NAVTEX, διαμηνύοντας ότι η περιοχή ανήκει στη δική της δικαιοδοσία και πως αποτελεί τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας και στις προκλητικές δηλώσεις, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για την Κύπρο με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις αναφορές στη χώρας μας.

«Η Ελλάδα, όπως και το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης στέκεται αλληλέγγυα προς την Κύπρο» ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ενώ σημείωναν πως «απειλές κατά της κυριαρχίας και της υπόστασης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απολύτως απαράδεκτες». Υπογράμμιζαν ακόμη πως «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της και διασφαλίζει τα εθνικά της συμφέροντα». Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στη διάρκεια της κρίσης στην Μέση Ανατολή, η Ελλάδα έχει τηρήσει στάση αρχής, η οποία εκτιμάται από όλα τα  εμπλεκόμενα μέρη και για τον λόγο αυτό διατηρεί ανοιχτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς να έχει έρθει σε ρήξη με οποιαδήποτε χώρα».

Στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως η γειτονική  χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα. Περιμένουν δε να δουν αν οι τελευταίες κινήσεις θα συνεχιστούν και σταδιακά η Άγκυρα θα επιστρέψει σε μια ρητορική έντασης που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια.  Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού πρόκειται να μεταβεί στην Κύπρο την ημέρα της μαύρης επετείου  της τουρκικής εισβολής,

Παραμένει στη φυλακή ο Φρ. Μπελέρης

Παραμένει στη φυλακή ο Φρέντης Μπελέρης μετά την απόφαση του Εφετείου, το οποίο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των δύο ετών. «Η απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία» τονίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Υπογραμμίζεται πως  «ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας.

Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τονίζεται ότι  «αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση, λέγοντας πως «φέρνει ουσιαστικά την Αλβανία αντιμέτωπη με το Ευρωκοινοβούλιο συνολικά. Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί, όπως συνέβη όταν εκλέχτηκε Δήμαρχος.Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί, διότι νομίζω ότι γνωρίζουν και τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας».

Προκλήσεων συνέχεια από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας

Την ίδια στιγμή τα βλέμματα στρέφονται και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου  ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας  συντηρεί τους υψηλούς τόνους. «Δεν υπάρχει άλλο όνομα για οποιαδήποτε χρήση, πλην του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας, εκτός λογικής και εκτός διεθνούς δικαίου, πρόσωπα τα οποία έχουν δημόσιες θέσεις, στον δημόσιο λόγο τους να χρησιμοποιούν ονομασία άλλη από εκείνη, η οποία προβλέπεται και στο διεθνές δίκαιο και στο εθνικό Σύνταγμα».

Επισημαίνεται εδώ πως στην τελετή ορκωμοσίας, που ακολούθησε της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τόσο ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι όσο και οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης ορκίστηκαν σύμφωνα με το συνταγματικό όνομα της χώρας «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».  Ωστόσο λίγο νωρίτερα κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, χαρακτήρισε ως «επαίσχυντο» τον προσδιορισμό «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά όπως είπε αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με τον οποίο, όπως συμπλήρωσε, καλείται να «συνθηκολογήσει».  Μάλιστα ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, το Σάββατο, αποκαλούσε τη χώρα «Μακεδονία».

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σήμερα την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας και στις κινήσεις που έχουν γίνει. Ειδικότερα σημείωσε  «δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας, που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες είχε στείλει εκ νέου μηνύματα, υπογραμμίζοντας «δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι». Είχε δε σημειώσει πως θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε μία πολύ άβολη θέση, αν επιμείνει σε αυτή τη ρητορική, όταν συναντηθούν στο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής για την 75η επέτειο.