Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική Ν.Δ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Να αξιοποιήσουμε τα μηνύματα των ευρωεκλογών ως ένα σημείο δυναμικής επανεκκίνησης» - Μήνυμα προς τα Σκόπια: «Δεν ξεκινήσατε καλά»

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ο πολιτικός προσανατολισμός της Ν.Δ., βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη – στην πρώτη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά τις ευρωεκλογές, ενώ από την τοποθέτησή του δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, αυτή την ηχηρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιό μας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

«Οι πολίτες μας έδωσαν εντολή να εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μία Ελλάδα ισχυρή και κοινωνικά δίκαιο» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές».

«Καθαρή πολιτική υπεροχή της Ν.Δ.»

Κάνοντας μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως «το αποτέλεσμα σίγουρα δεν καταγράφει πλήρως τον στόχο που είχαμε θέσει. Καταγράφει όμως την καθαρή πολιτική υπεροχή της παράταξής μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το δεύτερο και το τρίτο κόμμα δεν συμπλήρωσαν τα ποσοστά μας ακόμη κι αν αθροίσουν το σύνολο των δικών τους».

«Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας και με τους πολίτες: η αριθμητική της κάλπης κρύβει πολλά μηνύματα που αξίζει να συζητήσουμε και να τα αξιοποιήσουμε ως ένα σημείο δυναμικής επανεκκίνησης. Να ερμηνεύσουμε σωστά την στάση των ψηφοφόρων που επέλεξαν άλλες λύσεις, αλλά κυρίως όσων απείχαν. Απείχαν πολλοί για λόγους διαδικαστικούς, υπήρχαν όμως και πολλοί που απείχαν στο όνομα δικών μας αδυναμιών» συνέχισε.

«Οι πολίτες μάς ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια»

Τόνισε ακόμη πως «οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, μας ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη ταχύτητα και μικρότερη αδράνεια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Η γαλάζια ομάδα θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμά μας, θα αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να κάνουμε πράξη τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις» είπε.

Απέρριψε παράλληλα τα «ψευτοδιλήμματα» και τα «εύκολα λόγια για μία δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες». «Έχουμε χρέος να χαράξουμε έναν καθαρό ορίζοντα και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως διάφορα ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής στο κέντρο, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά. Θέλω να επαναλάβω ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά και είμαστε μακριά από κάποιες ξεπερασμένες ταμπέλες, που στην εποχή μας έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους. Είναι η ίδια θέση που απαντά στα εύκολα λόγια για μία δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες. Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει μάλλον πως οι ρίζες έχουν ξεραθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς συντηρητικού κόμματος, ξέρουμε καλά ότι η παράδοση για εμάς στη Ν.Δ. αποτελεί στοιχείο της εξέλιξης» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία» ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ωστόσο: «Δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας».

Μήνυμα προς τα Σκόπια: «Δεν ξεκινήσατε καλά – Πάψ’τε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο»

«Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού αισθήματος» συνέχισε ο πρωθυπουργός ενώ στη συνέχεια έστειλε διπλό μήνυμα προς Σκόπια και Τίρανα. «Όσο για αυτούς που και σήμερα ακόμη σε διάφορες ημερίδες εξακολουθούν να υμνούν μία Συμφωνία με πολλά προβλήματα ας δουν στη σημερινή συμπεριφορά των Σκοπίων τα δικά τους προβληματικά πειράματα. Είναι παγίδες για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει, όπως προεδοποιούμε τώρα τους βόρειους γίετονές μας με λόγια απλά: δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζοντας και το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες. Πάψ’τε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο».

«Αντιμέτωπη με το Ευρωκοινοβούλιο η Αλβανία»

«Είναι κάτι που ισχύει και για την Αλβανία. Η χθεσινή απόφαση για τον Φρέντι Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το Ευρωκοινοβούλιο συνολικά. Ο Φρέντι Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί όπως συνέβη όταν εξελέγη δήμαρχος. Οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας» προειδοποίησε.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα». Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.

«Να διορθώσουμε λάθη και να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο»

«Οι αρχηγικές φιλοδοξείς κάποιων είναι δική τους υπόθεση. Χρέος μας είναι να είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε μια τριετία μπροστά μας, αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει να διορθώσουμε λάθη και να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρυσι» είπε.

Αυτοκριτική και μηνύματα στους γαλάζιους βουλευτές

Επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε» και έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Κ.Ο.. Σημείωσε ότι «διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής που δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε στην εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θα είναι έναυσμα στο έργο μας».

Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της Ε.Ε., ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

Επισήμανε ότι πρέπει να αναλυθεί η διαφορά ποσοστών από περιοχή σε περιοχή και να βρεθούν οι αιτίες, ενώ προσέθεσε ότι έχει φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε για τον κοινό μας στόχο, το εννοώ και το έχω αποδείξει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, ενώ αναφερόμενος σε «υπουργούς και γενικούς γραμματείες υπουργείων» που δεν βοηθούν τους βουλευτές, είπε πως «όταν κάποιοι μένουν μακριά από τα προβλήματα των εκλεγμένων βουλευτών μένουν και μακριά από τα προβλήματα των πολιτών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε εκλογική μάχη είναι μια αφορμή για το που θέλουμε να πάμε, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε από που ξεκινήσαμε.

«Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, το 2019 ήταν προσδοκίες και σχέδια. Είχαμε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, έρμαιο των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα του σήμερα. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν εύκολα όλα αυτά ούτε αυτονόητα».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «δεν θα αλλάξει τροπάριο» θα δίνουν-όπως είπε- ακοστολόγητες υποσχέσεις «και θα θεωρούνται προοδευτικοί αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε μια μεταρρύθμιση».

«Εκλογές το 2027»

Τόνισε επίσης ότι ο γόνιμος διάλογος μέσα στο κόμμα δεν είναι εσωστρέφεια. «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δεν είμαστε σε αυτή τη φάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι νίκη όλων μας. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης και κανένα ποσοστό δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα με τη δική μας δράση παντού. Χρωστάμε στο κόμμα μας να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».

naftemporiki.gr