Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικές εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου ζητεί ο Χάρης Δούκας

«Να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου»

Πρόταση οδικού χάρτη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ζητώντας τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Απαντώντας, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν «κακό σύμβουλο» τη βιασύνη ενώ υπενθυμίζουν στον Δήμαρχο Αθηναίων ότι μία από τις προταθείσες ημερομηνίες τον ερχόμενο Νοέμβριο συμπίπτει με τον Μαραθώνιο Αθηνών.

Σε επιστολή του εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την προσεχή Κυριακή, ο Χάρης Δούκας ζητεί «δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις» τονίζοντας πως οι εργασίες του οργάνου πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Δούκας προτείνει τη διεξαγωγή πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι κεντρικοί πολιτικοί άξονες του Κινήματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κόμματος και κοινωνικών φορέων. Ζητεί επίσης να στηθούν κάλπες για την εκλογή προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, με προτεινόμενες ημερομηνίες την 3η και 10η Νοεμβρίου και «με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021».

Η νέα παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων έρχεται την ώρα που εντείνονται οι ζυμώσεις στο Κίνημα με το βλέμμα στην Κεντρική Επιτροπή, στην οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να βρεθεί εκ νέου ενώπιος ενωπίω με όσους τον αμφισβητούν και να παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Χωρίς να έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Δούκας, έχει δηλώσει παρών στις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως θέλει το ΠΑΣΟΚ «να κερδίσει το στοίχημα» και πως ο ίδιος θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Η πρόταση Δούκα

Ακολουθεί ολόκληρη η πρόταση του Χάρη Δούκα που απεστάλη στον Γραμματέα της ΚΠΕ και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις.

Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.

Συγκεκριμένα προτείνω:

  • Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.
  • Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.
  • Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
  • Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

  • Πρώτον: Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.
  • Δεύτερον: Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια.

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα».