Skip to main content

Η απάντηση της Αθήνας στην πρόκληση Μίτσκοσκι

Καμία πρόκληση εκ μέρους των αξιωματούχων της Βόρειας Μακεδονίας δεν μένει αναπάντητη

Η νέα πρόκληση του  πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος μάλιστα αυτή τη φορά εξαπέλυσε βολές προσωπικά κατά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Τα νομικά κείμενα δεν ερμηνεύονται με βάση την εικαζόμενη βούληση και την επιθυμία καθενός αλλά με βάση το γράμμα και το πνεύμα τους. Ο τεχνικός νομικός όρος erga omnes, που αποτελεί τον πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν επιδέχεται καμία απολύτως αμφισβήτηση. Για αυτό άλλωστε δεν είχε ποτέ προκύψει στη Βόρεια Μακεδονία οποιοδήποτε ζήτημα νομικής ερμηνείας από την υπογραφή της Συμφωνίας».

Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις

Να θυμίσουμε ότι ο Μίτσκοσκι υποστήριξε εκ νέου πως «έχω το ατομικό δικαίωμα να χρησιμοποιώ το όνομα που θέλω για την πατρίδα μου», ενώ εξαπέλυσε μία πρωτοφανή προσωπική επίθεση κατά του κ. Γεραπετρίτη, λέγοντας: «Ο άνθρωπος είτε δεν ξέρει τη συμφωνία (των Πρεσπών) είτε δεν την αντιλαμβάνεται».