Skip to main content

Η θερινή σύναξη των βουλευτών της ΝΔ και τα γαλάζια «ραντάρ» στην κοινή εμφάνιση Καραμανλή – Σαμαρά

Φωτ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στόχος του Μαξίμου το restart και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αλλά παράλληλα θα συζητηθούν και οι κινήσεις των επόμενων μηνών.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως δεν έπιασαν το πήχυ του  33%, ποσοστό που είχε πάρει η  Ν.Δ. στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Και μπορεί με το 28,3% να διατηρείται η απόσταση από την αντιπολίτευση, ωστόσο τα υψηλά ποσοστά αποχής έχουν σημάνει συναγερμό στους «γαλάζιους».

Από το Μαξίμου στόχος είναι να υπάρξει ένα restart και επιδιώκουν να «τρέξουν» μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει σειρά επισκέψεων σε υπουργεία και στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν τόσο στη μάχη με την ακρίβεια όσο και σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, οι μεταφορές, η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε χθεσινή του ανάρτηση  ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά «η κάλπη μπορεί να είναι πλέον παρελθόν, όχι όμως και το μήνυμά της. Ξέρω ότι οι πολίτες ζητούν από εμάς να προχωρήσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε όλα τα πεδία, πρωτίστως όμως σε όσα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Και αυτό θα κάνουμε».

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να γίνει αναφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα και στα αίτια που οδήγησαν σε αυτό και ιδιαίτερα στο γεγονός πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος αυτή τη φορά δεν έφτασαν στις κάλπες. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως υπήρξε υποχώρηση των ποσοστών (σύμφωνα με την ανάλυση των exit poll)  σε ομάδες όπως οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίας, που στις εθνικές εκλογές  είχαν  συμβάλει σε καθοριστικό βαθμό στην καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Αδιαμφισβήτητα στο «μενού» της συζήτησης θα περιλαμβάνεται το θέμα της ακρίβειας, που αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Παράλληλα θα τονιστεί η ανάγκη να τρέξουν γρηγορότερα μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να πειστούν οι  πολίτες πως δεν υπάρχει … κόπωση.

Κυβερνητικά στελέχη  σημειώνουν άλλωστε πως το μήνυμα της κάλπης ήταν «σας εμπιστευόμαστε, αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα». Προσθέτουν  δε πως οι πολίτες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δεύτερη φορά πέρυσι με εντολή να εφαρμοστεί ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027.

Το «παραδοσιακό» κοινό

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπήρξαν «γαλάζιοι» που εστίασαν στην ανάγκη προσέγγισης ενός παραδοσιακού ακροατηρίου του κόμματος. Κυρίως δε κοιτάνε προς δεξιούς ψηφοφόρους που δυσαρεστήθηκε από κυβερνητικές επιλογές (για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο) και είτε επέλεξαν την αποχή είτε στράφηκαν προς μικρότερα κόμματα

Μετά τις ευρωκάλπες ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν τα αίτια του «δυσμενούς», όπως το χαρακτήρισε, αποτελέσματος. Για «καμπάνα» μίλησε ο  Νικήτας Κακλαμάνης και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα γίνει το 2025. Και χαρακτηριστικά σημείωσε πως «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Τώρα μένει να φανεί αν στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα υπάρξει …μουρμούρα από βουλευτές για τα ανοίγματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και αν θα υπάρξουν αναφορές στην ανάγκη επιστροφής στις ρίζες. Πάντως σε πρόσφατη τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα σημειώνοντας πως οι πολίτες ζήτησαν «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά».

Πού θα γίνει η κοινή εμφάνιση  Καραμανλή – Σαμαρά

Τα «γαλάζια» ραντάρ στρέφονται στην κοινή εμφάνιση που πρόκειται να κάνουν οι  δύο πρώην πρωθυπουργοί, σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία λίγο μετά τις ευρωεκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσουν την 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο στο πλαίσιο εκδήλωσης για το βιβλίο του διευθυντή της εφημερίδας «Εστία» Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Δεδομένο είναι πως η απόφαση των δύο πρωθυπουργών να πραγματοποιήσουν ομιλία σε κοινή εκδήλωση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στα …γαλάζια πηγαδάκια. Να σημειωθεί πως ο Κ. Καραμανλής και ο Αν. Σαμαράς είχαν δώσει το παρών στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο, όπου πάντως δεν είχαν μιλήσει.