Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες και για το προσκλητήριο συνεργασίας προς Πλεύση Ελευθερίας

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Δεν νοείται συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, το μήνυμα της Ολγας Γεροβασίλη

Την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην προοπτική σύμπραξης του ΣΥΡΙΖΑ με την Πλεύση Ελευθερίας στην οποία απεύθυνε δημόσιο προσκλητήριο συνεργασίας ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, εξέφρασε η βουλευτής του κόμματος και Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξή της με ποια κόμματα θα μπορούσε να συνεργαστεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος για συνεννόηση στο χώρο της κεντροαριστεράς η κυρία Γεροβασίλη επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση αφορά κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. «Ας μη γελιόμαστε, αυτή η συζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο τα δύο μεγάλα κόμματα αυτού του χώρου, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής» τόνισε.

Στη συνέχεια, όμως, «φωτογράφισε» την Πλεύση Ελευθερίας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν νοείται καμία συνεργασία με ένα κόμμα που αντιμετωπίζει «εθνολαϊκιστικά» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ειδικότερα, ανέφερε επί λέξει ότι η συζήτηση για συνεννόηση «δεν αφορά πολιτικές δυνάμεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή αντιμετωπίζουν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, με όρους εθνικολαϊκισμού».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ μερικών ημερών ο κ. Κασσελάκης είχε απευθύνει από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δημόσια πρόσκληση συνεργασίας και στην Πλεύση Ελευθερίας. «Παροτρύνω λοιπόν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας στην παραγωγή προτάσεων νόμου. Και παροτρύνω εσάς, τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να προσεγγίσετε τους συναδέλφους σας από το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας και να συνεργαστείτε» είχε τονίσει ο κ. Κασσελάκης στο πλαίσιο μιας πρότασης που αποδείχθηκε ότι δεν βρίσκει σύμφωνα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, όπως η Όλγα Γεροβασίλη.

Οι καταγγελίες Κωνσταντοπούλου περί εξαγοράς βουλευτών

Ως γνωστόν, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου τάσσεται υπέρ της κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η υπερψήφισή της ήταν αποτέλεσμα «εξαγοράς βουλευτών» τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βόρεια Μακεδονία. «Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα εξαγοράς βουλευτών και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα με δεδομένο ότι υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι τα γύρισαν εν μια νυκτί, διατύπωσαν εντελώς διαφορετική γνώμη και θέση χωρίς καμία αιτιολόγηση και βεβαίως κάποιοι από αυτούς εντοπίστηκαν να προάγονται πολιτικά και να παίρνουν άλλου είδους ωφέλειες» δήλωσε πρόσφατα η κυρία Κωνσταντοπούλου σε ραδιοφωνική συνέντευξή της. Επίσης, πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ακύρωση της συμφωνίας.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε χθες σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και το υπερεθνικιστικό VMRO της Βόρειας Μακεδονίας πως τορπιλίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε μια ανακοίνωση η οποία ταυτίζεται με τις καταγγελίες της κυρίας Γεροβασίλη κατά του «εθνολαϊκισμού» στην εξωτερική πολιτική. «Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι Νέα Δημοκρατία και VMRO, τα δύο αδελφά κόμματα στο ΕΛΚ, προσπαθούν να τορπιλίσουν μια συμφωνία η οποία αποτελεί σταθμό για όλους τους λαούς των Βαλκανίων, προκειμένου να προσελκύουν εθνικιστικά ακροατήρια» τόνισε η Κουμουνδούρου.