Kλιμακωτές παρεμβάσεις θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καθώς από την μία πλευρά θέλει να αντιμετωπίσει την ανοδική πορεία των τιμών και από την άλλη θέλει να διασφαλίσει την δημοσιονομική σταθερότητα.
Μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα της κάλπης, στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της ακρίβειας και εκεί σκοπεύουν να ρίξουν το βάρος το επόμενο διάστημα.
Το πακέτο μέτρων θα ξεδιπλώνεται σταδιακά, καθώς στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις που θα στείλουν λάθος μηνύματα.
Ένα πρώτο πακέτο έχει ήδη ανακοινωθεί, ενώ ένα πιο σαφή οδικό χάρτη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό παρεμβάσεις γίνονται σε τρεις άξονες :
1. Μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, με έμφαση στην καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας. Μεταξύ άλλων θα υπάρξει ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού για περισσότερους και πιο ποιοτικούς ελέγχους (η ΔΙΜΕΑ θα ενισχυθεί με 30 νέα στελέχη), συνεργασία με ανεξάρτητες Αρχές, αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis,(που ήδη περιέχει πληροφορίες για 3.000 προϊόντα), παράταση των έκτακτων μέτρων έως την 31η Δεκεμβρίου κ.α.
2.Μέτρα που οδηγούν στην μόνιμη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. H αύξηση των μισθών αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα για την κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως μετά την αύξηση του Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώθηκε στα 830 ευρώ και στόχος είναι μέχρι το 2027 να έχει φτάσει τα 950 ευρώ (και ο μέσος μισθός τα 1500 ευρώ)
3. Στοχευμένα μέτρα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες. Για παράδειγμα ανακοινώθηκε μία έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης (με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023) και αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ, που θα δοθεί για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως συνταξιούχων τα Χριστούγεννα.
Στέγη και νεότερες ηλικίες
Από την κυβέρνηση στρέφουν επίσης το βλέμμα στις νεότερες ηλικίες και κυρίως εστιάζουν σε μέτρα στο στεγαστικό πεδίο. Για παράδειγμα στόχος είναι να τρέξει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εξετάζεται ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και στα σκαριά είναι κάποιες πρόσθετες ρυθμίσεις στο Airbnb σε περιοχές που είναι εντονότερο το στεγαστικό.
Όσον αφορά στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Real FM υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης. Σημείωσε, πάντως, ότι «αν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, παραδείγματος χάρη όσον αφορά θέματα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, τέτοια ζητήματα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε».
H κυβέρνηση για τον ΦΠΑ
Μονιμοποιούνται οι προσωρινά μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και την παράδοση καφέ (takeaway & delivery δηλαδή). Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα παραμένει εκτός συζήτησης, με το επιχείρημα πως έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος και δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικές μειώσεις τιμών.
Σε ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος εξαπέλυσε βέλη στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως «επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή -δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ– αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».
Από το κυβερνών κόμμα κατηγορούν την αντιπολίτευση πως δεν έχει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη μέρα και μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Και το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστεί το pressing, καθώς είναι δεδομένο πως η οικονομία θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.