Skip to main content

Φθορά ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη προκαλούν οι εκκαθαρίσεις στελεχών

Dimitris Peristeris / SOOC

Η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» στον ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως μπούμερανγκ

Εμφανή πτώση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και άνοιγμα της ψαλίδας του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη έφερε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρακτική της εκκαθάρισης στελεχών του κόμματος (Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Τσίπρας) στην οποία επιδίδεται μετεκλογικά η Κουμουνδούρου.

Η αναζήτηση «εσωτερικών εχθρών» στο ΣΥΡΙΖΑ με την αποπομπή στελεχών που στοχοποιούνται ως «αργόμισθοι» φαίνεται ότι λειτούργησε τελικά ως μπούμερανγκ σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τη χθεσινή δημοσκόπηση της GPO η οποία κατέδειξε ότι μόλις 12 μέρες μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 1,2 εκατοστιαίες μονάδες (13,7% έναντι 14,9%) στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές.

Την ίδια ώρα  η ΝΔ, που απέφυγε επιμελώς τη λογική της «Πέμπτης Φάλαγγας», άρχισε ήδη να ανακάμπτει και καταγράφεται πλέον στο 29,1% έναντι 28,3% στις 9 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της GPO διενεργήθηκε μεταξύ 17 έως 19 Ιουνίου κάτι που σημαίνει ότι είχε ήδη γίνει γνωστή στην κοινή γνώμη η αποπομπή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Γιώργου Τσίπρα από την επιστημονική ομάδα της ΚΟ.

GPO: Ποιος έρχεται πρώτος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς

Χαμηλές πτήσεις για Κασσελάκη

Η πρακτική των εκπαραθυρώσεων των στελεχών που δεν συμπεριλαμβάνονται στους χειροκροτητές της ηγεσίας φαίνεται όμως ότι προκαλεί φθορά και στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη. Πιο συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των αποπομπών αυξήθηκε σημαντικά η ψαλίδα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του χώρου που θα μπορούσε να ενώσει την κεντροαριστερά. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση «ποιος μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά» ο κ. Τσίπρας καταγράφεται πρώτος στο σύνολο των πολιτών με 19% έναντι 10,6% του κ. Κασσελάκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη έρευνα της GPO λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές η διαφορά του κ. Τσίπρα από τον κ. Κασσελάκη ήταν 5,5 μονάδες (16% έναντι 10,5%). Πλέον διαμορφώνεται τάση σχεδόν διπλάσιων ποσοστών στην ψαλίδα Τσίπρα – Κασσελάκη κάτι που καταδεικνύει ότι οι πολίτες προτιμούν την συνθετική πρόταση την οποία κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός για την ένωσης των δυνάμεων του χώρου και καταδικάζουν την πολιτική της αναζήτησης εσωτερικών εχθρών σε ένα κόμμα που κινείται πλέον σε δημοσκοπικά ρηχά.

Μόνο το 27,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρούν ικανό να ενώσει

Ο αρνητικός αντίκτυπος των εκπαραθυρώσεων από την ομάδα των επιστημονικών συνεργατών της Κουμουνδούρου γίνεται, όμως, αντιληπτός στην πλήρη έκτασή του αν στραφεί κανείς στις απόψεις των ίδιων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών ο κ. Τσίπρας διαθέτει σαφή κυριαρχία με 45,6%. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τον κ. Κασσελάκη ικανό να ενώσει την κεντροαριστερά υπολογίζονται σε 27,2%.

Με άλλα λόγια μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 9 Ιουνίου πιστεύει πλέον ότι κ. Κασσελάκης έχει την ικανότητα ή και τη διάθεση να ενώσει την κεντροαριστερά. Αυτή η διαπίστωση σχετίζεται ενδεχομένως με την πολιτική των εκπαραθυρώσεων της Κουμουνδούρου καθώς οι πολίτες φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι τα εσωκομματικά «μαχαίρια» κάθε άλλο παρά προοιωνίζονται θετικές εξελίξεις όσον αφορά τη διαμόρφωση κοινού φορέα της κεντροαριστεράς.