Skip to main content

Πηγές ΥΠΕΞ: Ανοίγει ο δρόμος ώστε να έχουμε πρώτη φορά Έλληνα σε ανώτατο αξίωμα στον ΟΑΣΕ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME NEWS

Η Αθήνα με την υποστήριξη της Άγκυρας διεκδικεί υψηλόβαθμη θέση στον ΟΑΣΕ και ταυτόχρονα υποστηρίζει Τούρκο Διπλωμάτη για θέση στον Οργανισμό

Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την από κοινού κίνηση της Αθήνας με την Άγκυρα να υποστηρίξουν υποψηφίους των δύο χωρών (Φεριντούν Σινιρίογλου και Μάνια Τελαλιάν) για την ανάληψη καίριων θέσεων στον ΟΑΣΕ.

«Ανοίγει η δυνατότητα να έχουμε για πρώτη φορά Έλληνα ή Ελληνίδα σε ανώτατο αξίωμα του ΟΑΣΕ», ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ στη Ναυτεμπορική.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν με επιστολή που απέστειλαν στα τέλη Μαΐου, «επισφράγισαν» τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας να υποστηρίξουν τις δύο υποψηφιότητες από κοινού.

Η Ελληνίδα υποψήφια είναι η Μάνια Τελαλιάν, νομικός που διετέλεσε επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Διεκδικεί τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR), το οποίο καταγράφει τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, των Δημοκρατικών Αρχών, των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος υποψήφιος είναι ο Πρέσβης και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρίογλου ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα κόντρα σε πέντε ακόμη υποψηφιότητες.

Νωρίτερα, υπήρξαν δημοσιεύματα και στον τουρκικό Τύπο για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Χαρακτηριστικά η Hurriyet αναφέρει ότι πρόκειται για κίνηση που βγάζει από τη βαθιά «κατάψυξη» τις επιβαρυμένες διμερείς σχέσεις.

Η Hurriyet για τους «κοινούς» υποψηφίους Ελλάδας – Τουρκίας στον ΟΑΣΕ: «Κίνηση έκπληξη»

Τι είναι ο ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για τη διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1975 στο Ελσίνκι ως Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και μετονομάστηκε το 1995.

Στο πεδίο ευθύνης του Οργανισμού περιλαμβάνεται ο έλεγχος της διάδοσης όπλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του τύπου και η δίκαιη και ελεύθερη διεξαγωγή εκλογών.

Οι 57 χώρες που συμμετέχουν βρίσκονται στην Ευρώπη, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και τη Βόρεια Αμερική και καλύπτουν το σύνολο του Βορείου ημισφαιρίου.

Δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ως φόρουμ Ανατολής – Δύσης.