Skip to main content

«Καίει» το καλοκαιρινό μενού για την κυβέρνηση: Οι 3 μεγάλες μάχες

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Τιμές, προσλήψεις και πυρκαγιές - Δεν υπάρχουν περιθώρια για «χαλαρό καλοκαίρι»

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εστιάζει το Μαξίμου και σε μια σειρά συσκέψεων έχουν κλειδώσει τα πρώτα μέτρα. Μετά από το αποτέλεσμα της κάλπης στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα σε μια σειρά κρίσιμων τομέων και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια για ένα …χαλαρό καλοκαίρι.

Αδιαμφισβήτητα η κρισιμότερη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των τιμών και από την κυβέρνηση επιστρατεύουν νέα μέτρα στήριξης, λαμβάνοντας υπόψη και τα δημοσιονομικά δεδομένα. Σήμερα ανακοινώθηκε μία έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρείες διύλισης ( με βάση τα πλεονάζοντα κέρδη φορολογικού έτους 2023) και αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθεί για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και κυρίως συνταξιούχων τα Χριστούγεννα. Επιπλέον, μονιμοποιούνται οι προσωρινά μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ταξί και την παράδοση καφέ (takeaway & delivery δηλαδή).

Καταπολέμηση αισχροκέρδειας

Από την κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση που υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος και το πιθανότερο είναι πως σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το φθινόπωρο στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην καταπολέμηση φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ αναγνωρίζεται πως χρειάζονται μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών (για παράδειγμα αυξήσεις μισθών).

Αυτό που υπογραμμίζεται από το Μαξίμου είναι πως επιστρέφεται στην κοινωνία το μέρισμα της ανάπτυξης». Και επισημαίνεται πως στόχος είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος, μειώνοντας παράλληλα το δημόσιο χρέος.

Τέλος αναφορικά  με τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Real επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αν υπάρχουν σημειακές αδικίες ή βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, παραδείγματος χάρη όσον αφορά θέματα που αφορούν στο οικογενειακό εισόδημα, τέτοια ζητήματα, αυτά βεβαίως και θα τα δούμε»

Επιτάχυνση των προσλήψεων

Στη μάχη της καθημερινότητας και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η υγεία,  η παιδεία και η ασφάλεια θέλει να εστιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Να σημειωθεί εδώ πως η επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων στον δημόσιο τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη  στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν προτάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών που προβλέπονται για τις νέες αιτήσεις που εξετάζονται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε:

  • Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών που ακολουθούνται σήμερα, με σκοπό τον ταχύτερο έλεγχο των αιτήσεων μέσω της άντλησης δεδομένων από υπηρεσίες όπως το Ptyxia.gov.gr και το Taxisnet. Με τον τρόπο αυτόν, τα πιστοποιημένα προσόντα των υποψηφίων θα επικαιροποιούνται άμεσα, περιορίζοντας έτσι τους ελέγχους που γίνονται από το ΑΣΕΠ και συμβάλλοντας στη μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων.
  • Η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας του ΑΣΕΠ με κρατικούς φορείς που εμπλέκονται στις διαδικασίες πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που σήμερα καθυστερούν την πλήρωση θέσεων και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το κύρος του ΑΣΕΠ.

Αυξημένη ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Ένα από τα κρισιμότερα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει αυτό το καλοκαίρι η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Τις τελευταίες μέρες επικρατούν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασιών αλλά κυρίως σφοδρών ανέμων.

Από το κυβερνών κόμμα τονίζουν πως απέναντι  στην κλιματική κρίση και λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας έχουν αυξηθεί  κατά πολύ τα μέσα πυρόσβεσης και τα μέσα για τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη. Σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς επιχειρούν υποχρεωτικά, μαζί με τους πυροσβέστες, ο κατά τόπους δασάρχης και η δασική υπηρεσία, ενημερώνονται από το σύστημα engage άμεσα οι Δήμοι και συμμετέχουν με χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες.

Παράλληλα όπως υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: 

  • Έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16.
  • Με το πρόγραμμα Antinero 3 δημιουργούνται ζώνες πυροπροστασίας στα πιο ευαίσθητα δάση μας και καθαρίζονται μονοπάτια και δρόμοι μέσα στο δάσος.
  • Επιπλέον, 25 υπερσύγχρονα drones χρησιμοποιώντας  ευρυγώνιες και θερμικές κάμερες, λέιζερ, τεχνητή νοημοσύνη και pin point της περιοχής, επιτηρούν ορεινούς όγκους της Αττικής με στόχο την πρόληψη αλλά και τον εντοπισμό εμπρηστών.