Skip to main content

Γεραπετρίτης-Μανάλο: Τι συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας – Φιλιππίνων

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

«Τις δύο χώρες μας συνδέουν δεσμοί κοινής φιλίας, αλλά και κοινών αξιών»

Την άριστη σχέση μεταξύ Ελλάδας – Φιλιππίνων, υπογράμμισε ο υπουργό; Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του από τις Φιλιππίνες, Enrique Manalo.

Τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, Enrique Manalo, καλωσόρισε ο κ. Γεραπετρίτης, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, η οποία είναι και πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών των Φιλιππίνων στην Ελλάδα,

Αρχικά ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, 74 χρόνια μετά τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες, να υποδέχομαι σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών.

Τις δύο χώρες μας συνδέουν δεσμοί κοινής φιλίας, αλλά και κοινών αξιών.

Υποστηρίζουμε μία διεθνή τάξη πραγμάτων βασισμένη σε αρχές και κανόνες, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε τον αμέριστο σεβασμό του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της ευημερίας των λαών».

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

«Μας ενώνει επιπλέον η ναυτική παράδοση»

Στη συνέχεια δήλωσε ότι Ελλάδα και Φιλιππίνες συνδέει η ναυτική παράδοση.

Ειδικότερα ανέφερε «Μας ενώνει επιπλέον η ναυτική παράδοση. Η θάλασσα και η ναυτιλία είναι μέρος της ταυτότητας των Ελλήνων, τόσο λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και της γεωμορφολογίας μας, όσο και λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής μας, περισσότερο από 20.000 χιλιόμετρα με εκατοντάδες νησιά και νησίδες, όπως άλλωστε και η φίλη χώρα των Φιλιππίνων.

Ο δε ελληνόκτητος στόλος αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο, συμβάλλοντας στην ομαλή διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου. Στο ναυτιλιακό τομέα υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο βελτίωσης των σχέσεών μας. Ήδη σήμερα 50 ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στη Μανίλα, ενώ περίπου 53.000 ναυτικοί πολίτες Φιλιππίνων προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε ελληνόκτητα πλοία, ακριβώς λόγω της υψηλής εξοικείωσής τους με τη θάλασσα.

Η σημασία που αποδίδουμε στον ναυτιλιακό τομέα αποδεικνύεται εμπράκτως τόσο από την εντατική συνεργασία μας στο πεδίο της εκπαίδευσης, όσο και από την αλληλοϋποστήριξή μας στα συναφή διεθνή φόρα, όπως άλλωστε συνέβη και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ναυτιλίας την περίοδο 2024-2025».

«Η δε ασφάλεια των ναυτικών αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την Ελλάδα, σε όλους τους Ωκεανούς και ιδιαίτερα, σήμερα που πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα παράνομης βίας στη θάλασσα. Αυτή την ώρα σημαντικός αριθμός ναυτικών πολιτών Φιλιππίνων κρατούνται παράνομα και αυτό είναι κάτι το οποίο παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη συμπαράσταση της χώρας στην εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, όπου η Ελλάδα θα προτεραιοποιήσει τη συζήτηση για τη θαλάσσια ασφάλεια.

«Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Προς τον σκοπό αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μας, ώστε να θεσμοθετήσουμε και να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο, ο οποίος γίνεται μεταξύ μας σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο».

Πηγή φωτογραφίας: ΙΝΤΙΜΕ, Ζάχος Γιώργος

«Η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω προώθηση των σχέσεων Φιλιππίνων – ΕΕ»

«Σε ό,τι δε αφορά τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Φιλιππίνων, η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω προώθησή τους, ενώ ευελπιστούμε στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο μερών.

Η Ελλάδα προσβλέπει, επίσης, στην εμβάθυνση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-ASEAN, θέμα για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κύριο Υπουργό τον περασμένο Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες. Ο συντονιστικός ρόλος που αναλαμβάνουν οι Φιλιππίνες στον διάλογο αυτό είναι κρίσιμος και καίριος. Η οικονομική και εμπορική πύλη των χωρών του ASEAN στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι η Ελλάδα».