Skip to main content

Φ. Σαχινίδης στο Naftemporiki TV: Πολιτικό λάθος η συζήτηση για διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ

Ο πρώην υπουργός, Φίλιππος Σαχινίδης, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Πολιτικό λάθος» χαρακτήρισε τη συζήτηση περί διαγραφών στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ επεσήμανε ότι «για εμένα το πιο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με την ταυτότητά μας – ποιοι είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε».

Μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τον Κώστα Καλέτσιο, ο κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι «ενώ είμαστε αντιμέτωποι με κρίσιμα διλήμματα, αντί να λέμε ‘ελάτε να δούμε τι δεν πήγε καλά και πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο που θέσαμε’, ακούσαμε να γίνεται συζήτηση για διαγραφές. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολιτικό λάθος. Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να ακουστεί στην αποτίμηση του αποτελέσματος, θα ήταν η αναφορά στις διαγραφές».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε σκωπτικά ότι «αν ανοδική πορεία είναι η μία ποσοστιαία μονάδα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένω άλλες 10 τετραετίες για να δούμε αύξηση 10 μονάδων. Αν αυτό είναι ένα επιχείρημα, ναι, είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ότι το πολιτικό δίλημμα με το οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι να είμαστε ικανοποιημένοι με τον βηματισμό της χελώνας και να περιμένουμε άλλες 4 δεκαετίες για να ανεβαίνουμε 1 ποσοστιαία μονάδα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».

«Να συζητήσουμε πρώτα ποιους θέλουμε να εκφράσουμε»

«Αυτό που είπα εγώ είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε ποιους ακριβώς θέλουμε να εκφράσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ξεκάθαρη άποψη και εικόνα για το τι πρέπει να πρεσβεύει ένα σοσιαλιστικό κόμμα την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Πρέπει να επανανοηματοδοτήσουμε την έννοια του σοσιαλισμού και να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς πρεσβεύουμε και εκφράζουμε» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ας αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι είναι και μετά να καθίσουμε να συζητήσουμε. Ξαφνικά, ενώ ο Στ. Κασσελάκης μέχρι προχθές μας έλεγε κεντροδεξιό κόμμα, έρχονται κάποιοι και λένε τώρα ‘να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ’. Ας προσδιορίσει ο καθένας τι εκφράζει, τι πρεσβεύει και τι εκπροσωπεί και μετά, αφού λύσουμε αυτά τα ζητήματα, να δούμε αν υπάρχει περιθώριο για συζητήσεις και προγραμματικές συγκλίσεις».

«Πρώτα να προσδιορίσουμε τη δική μας ταυτότητα ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ»

«Πρώτα θέλω να προσδιορίσουμε τη δική μας ταυτότητα ως ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ» επέμεινε και ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει σε συζήτηση για ονόματα. «Για εμένα το πιο κρίσιμο ζήτημα έχει να κάνει με την ταυτότητά μας – ποιοι είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε. Αν δεν λύσουμε τα ταυτοτικά προβλήματα, δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα η συζήτηση για υποψηφιότητες για την ηγεσία» σημείωσε.

«Η κυβέρνηση αντιδρούσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για προσωρινή μείωση ΦΠΑ»

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, είπε πως «πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες βρίσκεται η αναγνώριση ότι τελικά υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα με το πρόβλημα της ακρίβειας, ζήτημα το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπικές έρευνες αλλά και στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών». Ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως «η κυβέρνηση με αυτή την πρωτοβουλία προσπαθεί να πει ότι ναι μεριμνώ και προχωρώ στην προσωρινή ή στην οριστική μείωση του ΦΠΑ».

«Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα αντιδρούσε στις πρωτοβουλίες και στις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα πολύ βασικά είδη διατροφής τα οποία αφορούν και ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, το επιχείρημα της είναι ότι δεν έχω τη δυνατότητα να ελέγξω ότι οι εταιρείες θα περάσουν αυτή τη μείωση στους καταναλωτές, άρα αναγνωρίζει την ανεπάρκειά της» σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός σχολίασε πως «αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι είναι τόσο ευάλωτος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της, διότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση λέει ότι εμείς έχουμε μια λαμπρή οικονομική πορεία και ότι πηγαίνουμε πολύ καλύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε διασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά μόλις πειράξουμε ένα ζήτημα από τη δημοσιονομική πολιτική την οποία ακολουθούμε, αυτόματα αίρεται και η στόχευση που έχουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2%».