Skip to main content

Γ. Φλωρίδης για ενδοοικογενειακή βία: Κανόνας η προσωρινή κράτηση – «Βραχιολάκι» ως μέσο επιτήρησης

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επεσήμανε ότι «θα έχουμε πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους»

Με «βραχιολάκι» θα παρακολουθούνται εφεξής όσοι βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης λόγω ενδοοικογενειακής βίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

1. Κανόνας η προφυλάκιση – «Βραχιολάκι» κατ’ εξαίρεση

Ανακοινώνοντας 14 μέτρα για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι κανόνας πλέον θα είναι η επιβολή προσωρινής κράτησης για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. «Δηλαδή ο κανόνας γίνεται προσωρινή κράτηση για τα κακουργήματα ενδοοικογενειακής βίας» υπογράμμισε.

2. Άμεση παραπομπή σε δίκη

Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που οι υποθέσεις οδηγούνται στο δικαστήριο με απευθείας κλήση, χωρίς δηλαδή την έκδοση βουλεύματος, εντάσσονται πλέον και τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας, που σημαίνει ότι μετά την περάτωση της ανάκρισης έχουμε απευθείας παραπομπή του κατηγορούμενου στο δικαστήριο, όπως εξήγησε.

3. Πραγματική έκτιση ποινών στη φυλακή

Επεσήμανε, δε, ότι «θα έχουμε πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους με κανένα τρόπο».

4. 6μηνη κράτηση και για πλημμελήματα

Είπε επίσης ότι υπάρχει πρόβλεψη να επιβάλλεται προσωρινή κράτηση μέχρι 6 μήνες για σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος. Στην περίπτωση, δε, του αυτοφώρου πλημμελήματος, η κράτηση σε περίπτωση αναβολής μπορεί να παραταθεί έως τις 5 ημέρες, πρόσθεσε.

5. Περιοριστικοί όροι και πριν τη δίωξη

Επιπλέον, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης, θα μπορεί ο εισαγγελέας να εκδίδει διάταξη επιβολής περιοριστικών όρων ακόμη και πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει το ίδιο συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους για την προστασία του. Για τυχόν παραβίαση αυτών τον όρων, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

6. Μέγιστη ποινή για υποτροπή

«Σε κάθε περίπτωση, η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, η οποία οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής» υπογράμμισε.

7. Δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του θύματος στο δικαστήριο

Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για προστασία του θύματος, με απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει την παρουσία του θύματος απαραίτητη, με προτεραιότητα την εξ αποστάσεως εξέτασή του, όπου αυτό είναι εφικτό.

8. Δεν επιτρέπεται ποινική διαμεσολάβηση στα σοβαρά πλημμελήματα

Σημείωσε επιπλέον ότι δεν χωρεί ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί στη διαμεσολάβηση. Σε κάθε περίπτωση, θεσπίζεται δυνατότητα του εισαγγελέα να μη δεχθεί συμφωνία των μερών για διαμεσολάβηση ή να την ανακαλέσει, όταν συντρέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητα του θύματος για συνειδητή επιλογή.

9. Αυτεπάγγελτη εισαγγελική έρευνα για την επιμέλεια

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Φλωρίδης, στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο εισαγγελέας θα διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων σύμφωνα με το άρθρο 1532 εδ.γ’ του Αστικού Κώδικα.

10. «Προστατευτική φύλαξη» αν παρέλθει το αυτόφωρο

Επιπλέον, στην περίπτωση που έχει παρέλθει το αυτόφωρο, θεσπίζεται διαδικασία αναζήτησης, δέσμευσης και «προστατευτικής φύλαξης» του δράστη λίαν προσφάτου περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας, διάρκειας έως 48 ώρες, προκειμένου το θύμα να βρεθεί στο κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον και ο δράστης να αποτραπεί από το ενδεχόμενο να επανακάμψει και να επαναλάβει την πράξη του.

11. Πλατφόρμα για καταγγελίες και από τρίτους

Επιπλέον, προβλέπεται η λειτουργία πλατφόρμας καταγγελιών εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας ακόμα και από τρίτους.

12. Ιστορικό αναφορών στη δικογραφία

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε επίσης σε δημιουργία αρχείου/ιστορικού αναφορών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές αρχές, το οποίο επισυνάπτεται ως συνοδευτικό έγγραφο της δικογραφίας.

13. Νομική βοήθεια

Αναφέρθηκε επίσης σε ενίσχυση των τρόπων γνωστοποίησης των δικαιωμάτων και παροχής της νομικής βοήθειας στο θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

14. Ενσωμάτωση οδηγίας της Ε.Ε.

Τέλος, όπως τόνισε, μόλις πριν από ένα μήνα, τέθηκε σε εφαρμογή η Οδηγία 1385/2024 της Ε.Ε με προθεσμία ενσωμάτωσης από τα κράτη μέλη έως 14/5/2027 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με διατάξεις για την προστασία των θυμάτων και την αποτροπή της επαναθυματοποίησης τους. «Η χώρα μας θα είναι πρωτοπόρος στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές δεν αφορούν συγκυριακά φαινόμενα και εντάσσονται στη μόνιμη νομοθετική παραγωγή της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και ενδοοικογενειακής βίας.