Skip to main content

Τσουνάμι αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ, εκκαθαρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκρηκτικό το κλίμα στα δύο κόμματα

Συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μετά το δυσμενές εκλογικό αποτέλεσμα και την αύξηση της κοινωνικής πίεσης για κοινό φορέα της Κεντροαριστεράς, με τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρά σε αλλεπάλληλες εκκαθαρίσεις και τον Νίκο Ανδρουλάκη να δέχεται κύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Μία μόλις ημέρα μετά την πρεμιέρα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, όπου έδωσαν μαζικό «παρών» κορυφαία στελέχη της Κεντροαριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Κόσμος) ζητώντας συνεννόηση δυνάμεων και αλλαγή πορείας στον χώρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να θέσει εκτός της επιστημονικής ομάδας της Κ.Ο. του κόμματος τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα.

Η Κουμουνδούρου επιχείρησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της δεύτερης συνεχόμενης καρατόμησης μετά τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, λέγοντας ότι η απομάκρυνση του Γιώργου Τσίπρα «δεν είχε καμία σχέση με οποιαδήποτε έκφραση άποψης» και υποστηρίζοντας ότι είχε αποφασισθεί από την 1η Μαρτίου αν και του ανακοινώθηκε χθες.

Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε απαξιωτικούς όρους για τον πρώην διευθυντή της Κ.Ο. του κόμματος, επιβεβαιώνοντας τα βαθύτερα αίτια της καρατόμησης. «Έμεινε έμμισθος για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι είχε ζητήσει» ανέφερε η Κουμουνδούρου, στοχοποιώντας τον Γιώργο Τσίπρα.

Πολιτικά κίνητρα

Στον αντίποδα ο ίδιος ο Γιώργος Τσίπρας κατήγγειλε ότι η απόφαση έχει πολιτικά κίνητρα. «Δέκα λεπτά μετά από ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΑ, στην οποία υποστήριξα την ανάγκη ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ενημερώθηκα “σχετικά με τη λύση σύμβασης εργασίας” από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται μάλλον για σύμπτωση, σε συνέχεια άλλων συμπτώσεων» ανέφερε και διαμήνυσε στον κ. Κασσελάκη και το περιβάλλον του ότι «η κατάκτηση εδώ και δεκαετίες για δημοκρατία στα κόμματα όπως και στην κοινωνία δεν θα υποκλιθεί σε επικίνδυνες αντιλήψεις που αναφέρονται μόνο σε δικαιώματα και καθόλου στην πολύ βαθύτερη και ευρύτερη ανάγκη δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας».

Υψηλοί τόνοι στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης δέχθηκε σκληρή κριτική στη συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Πολιτικού Γραφείου. Ειδικότερα, φέρεται να δέχθηκε πολιτικά πυρά μεταξύ άλλων από τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, τον Μιχάλη Κατρίνη και τον Πέτρο Ευθυμίου.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ζήτησε να διαμορφωθεί οδικός χάρτης για εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο και καταλόγισε στον κ. Ανδρουλάκη ότι «η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές».

Ο Μιχάλης Κατρίνης από τη μεριά του κατήγγειλε ότι «κάποιοι μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13% ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης». «Εγώ δεν είμαι» πρόσθεσε. «Όποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης αλλά πολιτικός νάνος» φέρεται να τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

Η απάντηση Ανδρουλάκη

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις για τον οδικό χάρτη εκλογής ηγεσίας θα ληφθούν στο τέλος του μήνα σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ταυτόχρονα απάντησε σε υψηλούς τόνους στους επικριτές του, καταλογίζοντάς τους ότι «παρουσιάζουν εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής, παίρνοντας τη δημοσιότητα από τους πραγματικά ηττημένους». «Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Ν.Δ. στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και διερωτήθηκε: «Πώς λοιπόν ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η ΝΔ 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%» επισήμανε.