Skip to main content

ΕΕ: «Πλεονεξία» η αιτία του ναυαγίου

REUTERS/Johanna Geron

Τι μπλόκαρε την συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες

«Δεν υπάρχει συμφωνία απόψε», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αργά το βράδυ της Δευτέρας μετά το δείπνο των ηγετών της ΕΕ.

Ο αναμενόμενος «λευκός καπνός» για τις ηγετικές θέσεις της ΕΕ δεν βγήκε, παρά την σπουδή για μια γρήγορη συμφωνία και την αρχική- φαινομενικά-σύμπλευση στα ονόματα.

Και αμέσως μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, άρχισε το παιχνίδι των ευθυνών.

Το χρονικό του ναυαγίου

Οι ελπίδες για συμφωνία εξανεμίστηκαν  καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απαίτησε  παραχωρήσεις και μεγαλύτερη εξουσία.

Πόκερ για δύο «ντάμες» και έναν «βαλέ»

Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ όχι μόνο ήθελε να επανατοποθετήσει τις «δικές» του, φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα, στην κορυφή της Κομισιόν και της ευρωβουλής αντίστοιχα,  αλλά πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο φάσεις διάρκειας 2,5 ετών με το ΕΛΚ  ώστε στο υπόλοιπο μισό να αναλάβει τη θέση κάποιος συντηρητικός ηγέτης.

Αυτό, με την  σειρά του εξόργισε τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), οι οποίοι ήλπιζαν να τοποθετηθεί ο Πορτογάλος πρώην πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην θέση του Σαρλ Μισέλ.

Τι ισχύει για την θητεία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής του Συμβουλίου στην πραγματικότητα εκλέγεται μόνο για 2,5 χρόνια, αλλά συνήθως παρατείνεται «σιωπηρά η θητεία του για άλλα 2,5 χρόνια, ώστε να συμπίπτουν χρονικά οι αλλαγές στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Στις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις πάντως είχε συμφωνηθεί ότι και αυτή η θέση θα δοθεί στους σοσιαλιστές για πέντε χρόνια.

Αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο Politico, έκανε λόγο για «ύβρι του ΕΛΚ».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν βοήθησε στις συζητήσεις. Έθετε συνεχώς στο τραπέζι και άλλα ζητήματα», δήλωσε

Η παράμετρος Μελόνι

Η Μελόνι, η οποία ήταν από τους λίγους ηγέτες που βγήκαν από τις ευρωεκλογές με εκλογική νίκη, δυσαρεστήθηκε από τις προσπάθειες των άλλων ηγετών της ΕΕ να την αποκλείσουν από τη διεκδίκηση κάποιων υψηλόβαθμων θέσεων στην νέα Επιτροπή.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός «αμφισβήτησε τον τρόπο προσέγγισης της διαδικασίας της συζήτησης», δήλωσε άλλος αξιωματούχος με γνώση  των συζητήσεων.

«Η Μελόνι, θεωρεί ότι  η άτυπη συνάντηση θα έπρεπε να ξεκινήσει από το τι πρέπει να πράξουμε υπό το φως των μηνυμάτων που έστειλαν οι ευρωεκάλπες, και με αυτό ως σημείο εκκίνησης,  να  συνεχιστεί η συζήτηση για τα ονόματα στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.  Όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες τόνισαν στη «Ν» ότι η Μελόνι ζήτησε μια από τις αντιπροεδρίες της Επιτροπής.

Η συζήτηση να μεταφέρεται πλέον στην επόμενη τακτική συνεδρίαση των ηγετών στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.