Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της «1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, με ομιλητές περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες.
Πολύ σημαντική για την όλη περιοχή χαρακτήρισε στην παρέμβασή του τη Συμφωνία των Πρεσπών ο επι σειράν ετών διατελέσας Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ζητώντας από κάθε εμπλεκόμενο να μην την υπονομεύει.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είναι ένας συμβιβασμός. Όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι προϊόν συμβιβασμού. Το Αμερικανικό Σύνταγμα, η Συνθήκη των Βερσαλλιών, το Ντέιτον ήταν όλοι συμβιβασμοί και επειδή ήταν συμβιβασμοί ήταν ατελείς. Πάντα οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρούν μερικά αρνητικά. Αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτές. Κάνω λοιπόν έκκληση σε όλους να μην υπονομεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ακοιβαία επωφελή για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη χαρακτήρισε τη Συμφωνία από την πλευρά του ο πρώην ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ που συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον Νίκο Κοτζιά.
Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς ανέφερε: Η συμφωνία ήθελε πολύ θάρρος, σθένος και παρρησία. Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιροή των οπαδών της αδράνειας που δεν ήθελαν λύση. Με τον Νικόλα (σσ: Ντιμιτρόφ) ευτυχώς δεχθήκαμε πάρα πολλές επιθέσεις που γρήγορα μας έκαναν να καταλάβουμε ότι οι διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους που θέλουν λύση στη Β. Μακεδονία και στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι οι κοινές μας διαφορές μ’ αυτούς που δεν θέλουν λύση. Και αυτό μας έφερε κοντά. Με λίγα λόγια η διαλεκτική της ζωής ήταν τέτοια που οι «φασίστες και οι ουνταίοι» βοήθησαν στη λύση των Πρεσπών.
ροσκλήσεις και οι απουσίες
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν πάντως και οι προσκλήσεις που απεύθυνε το ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.