Μήνυμα ελήφθη λένε στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές και ανακοινώθηκε το νέο υπουργικό συμβούλιο, με έμφαση να δίνεται στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στον αγροτικό τομέα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αύριο Σάββατο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεδιπλώσει τις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα και να στείλει μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Πάντως από τις αλλαγές που έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο δίνεται μια πιο καθαρή εικόνα για το πώς διάβασαν στο γαλάζιο στρατόπεδο το εκλογικό αποτέλεσμα. Και παρότι από το κυβερνών κόμμα λένε πως δεν έχει νόημα μια συζήτηση για το αν θα υπάρξει άνοιγμα στο κέντρο ή στροφή στα δεξιά, φαίνεται πως επιχειρείται μια …σύσφιξη των σχέσεων με ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν υπάρχουν «μεταγραφές», αλλά στόχος είναι η μεγαλύτερη εκπροσώπηση γαλάζιων βουλευτών. Μάλιστα, επιχειρείται να αξιοποιηθούν και νεότερα στελέχη που δεν έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν σε υπουργικές θέσεις, ενώ δεν περνά απαρατήρητο πως υπάρχει και μία γεωγραφική …στροφή στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γνωστό πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς και επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγές σε κομβικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (με εξαίρεση την έξοδο του Χάρη Θεοχάρη), το Υγείας και το Παιδείας. Άλλωστε μετά τις εκλογές πέρσι είχε προχωρήσει σε ένα rotation στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ όπου είχε κριθεί αναγκαίο είχαν υπάρξει στο ενδιάμεσο διορθωτικές κινήσεις.
Ωστόσο, με δεδομένο πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, υπήρξε αλλαγή στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να καλείται να δώσει τη δύσκολη αυτή μάχη. Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως ένα κομμάτι ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να στείλει μήνυμα στην κάλπη (είτε μέσω της αποχής, είτε επιλέγοντας κόμματα στα δεξιά) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πορεία των τιμών. Και αναγνωρίζεται πως το επόμενο διάστημα στο συγκεκριμένο πεδίο θα δοθεί η μητέρα των μαχών.
Αλλαγή υπήρξε και σε ένα ακόμα κομβικό υπουργείο, το Αγροτικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς έχει ανοίξει η ευρωπαϊκή συζήτηση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση πέρασε έναν δύσκολο χειμώνα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δει να βγαίνουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους.
Ένα ακόμα υπουργείο όπου υπήρξε αλλαγή είναι αυτό της Μετανάστευσης, με τον Δημήτρη Καιρίδη να μένει εκτός κυβέρνησης. Να σημειωθεί εδώ πως το μεταναστευτικό απασχολεί γενικότερα την Ευρώπη και σε εξέλιξη είναι μια ευρύτερη συζήτηση για την επόμενη μέρα. Παράλληλα, πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ένα παραδοσιακό κοινό της Νέας Δημοκρατίας. Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, που προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει στη βάση του κόμματος.
Αλλαγή υπήρξε και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Θοδωρής Λιβάνιος – ήταν αναπληρωτής υπουργός – που είναι από τη γενιά των 40ρηδων. Η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο Εργασίας, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης μετά από μία παραμονή σχεδόν έξι μηνών στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Χωρίς μεταγραφές αλλά με «γαλάζια» συμμετοχή
Σε αυτόν τον ανασχηματισμό, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν υπήρξαν «μεταγραφές», αλλά στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν μια σειρά από γαλάζιους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη νεότερη γενιά του κόμματος. Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, η Ζωή Ράπτη στο Ανάπτυξης και η Κατερίνα Παπακώστα στο Κοινωνικής Συνοχής (πρόκειται μάλιστα για το τρίτο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).
Η ανθρωπογεωγραφία στο Μαξίμου
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής (αναλαμβάνει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ).
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί είδαν την πόρτα της εξόδου