Skip to main content

Δ. Τεμπονέρας στο Naftemporiki TV: Ήμουν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Στ. Κασσελάκη και θα παραμείνω και μετά από αυτόν

Ο Δ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να συνέδριο εσωστρέφειας, εσωκομματικών συσχετισμών και καταγραφής

«Η απάντησή μου στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη, είναι η εξής: Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στην εκπομπή Rush Hour του Naftemporiki TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ» και «αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, δικαίωμά του να επιλέξει νέα πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον χώρο μας».

«Από εκεί και πέρα, βεβαίως, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, έχουμε ορισμένα δεδομένα. Αρχικά έχουμε ένα τρομακτικό ποσοστό αποχής, που φανερώνει μια μεγάλη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης η οποία διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα. Φαίνεται ότι ειδικά για τον προοδευτικό χώρο, οι υφιστάμενοι κομματικοί σχηματισμοί δεν μπορούν να αντιστοιχηθούν με τη λεγόμενη κοινωνική αντιπολίτευση, η οποία εμφανίζει έντονα σημάδια κοινωνικής κινητικότητας» ανέφερε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το δεύτερο δεδομένο, όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας, «έχει να κάνει όχι με μία τόσο ποσοτική, αλλά με μια ποιοτική άνοδο της ακροδεξιάς, που κατορθώνει να μετατοπίζει ακόμα πιο δεξιά την ατζέντα και σε μεγάλα κόμματα, όπως η Ν.Δ. Γι’ αυτό και είδατε το βράδυ των εκλογών πολλά στελέχη της Ν.Δ. να ‘μετανιώνουν’ για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, για περισσότερο δόγμα ‘νόμου και τάξης’ κλπ».

Το τρίτο δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι «ενώ 1 εκατ. ψηφοφόροι φεύγουν από την κάλπη της Ν.Δ., δεν έρχονται στη κάλπη ούτε του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, αλλά ούτε και άλλων κομμάτων του ευρύτερου αριστερού και δημοκρατικού χώρου. Αυτό μας προβληματίζει, γιατί φανερώνει ότι οι πολιτικές μας προτάσεις δεν έπεισαν τους πολίτες, χωρίς να παραγνωρίζω τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες. Εκεί πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας, συντεταγμένα, στα όργανά μας και αφού συνεδριάσουν αυτά, να βγάλουμε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για το πώς θα πορευτούμε στη συνέχεια».

«Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες»

Από την άλλη, όπως πρόσθεσε ο κ. Τεμπονέρας, «με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα έχουμε μια κατακερματισμένη και πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο που δεν δίνει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, προοπτική κυβερνησιμότητας, κάτι που με αγωνία ζητούν οι πολίτες. Για να μην έχουμε λοιπόν άλλα τρία χρόνια και ενδεχομένως άλλη μια τετραετία ακόμα Ν.Δ. – Κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με τον Αντώνη Κοτσακά καταθέσαμε μια πρόταση, χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, προκειμένου να παροτρύνουμε τα κόμματα του ευρύτερου χώρου να κάτσουν στο τραπέζι της συζήτησης, διατηρώντας την αυτοτέλειά τους, την οργανωτική τους δομή και την ηγεσία τους, και να πάρουν πρωτοβουλίες σύνθεσης και υπέρβασης των διαφορών του χθες».

«Ο Στ. Κασσελάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από οκτώ μήνες»

Ερωτηθείς αν φέρει η ηγεσία την κύρια ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε πως «όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε, τον πρώτο λόγο βεβαίως πάντα στη συνθήκη αυτή τον έχει ηγεσία». Σε ερώτηση αν υπάρχει ανάγκη να τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι «δεν συζητώ τίποτα τέτοιο. Ο Στ. Κασσελάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις πριν από οκτώ μήνες. Από εκεί και πέρα, τα μεγάλα κόμματα, τα κόμματα εξουσίας δεν είναι προσωποπαγή κόμματα, είναι κόμματα τα οποία έχουν όργανα, είναι κόμματα τα οποία υπηρετούν συνεδριακές και συλλογικές αποφάσεις, είναι κόμματα τα οποία πορεύονται με βάση τις αξίες, τις αρχές, την ιστορική διαδρομή και την ταυτότητά τους, άρα υπό την έννοια αυτή, εμείς αυτές τις αξίες θα εξακολουθήσουμε να υπερασπιζόμαστε».

Είπε επιπλέον ότι ο κ. Κασσελάκης καλώς έτεινε χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ για κοινές συμπράξεις και πρωτοβουλίες μέσα στη Βουλή. «Από εκεί και πέρα μην μένουμε μόνο στη Νέα Αριστερά, υπάρχουν και άλλα κόμματα που δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή, όπως το ΜέΡΑ25, το Κόσμος του κ. Κόκκαλη, υπάρχουν όμως τελικά –και εκεί απευθυνόμαστε- οι ψηφοφόροι, οι απλοί πολίτες, οι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι, οι αγωνιστές, οι οποίοι διεκδικούν μια καλύτερη ζωή. Και αυτό δεν μπορεί να τους το στερήσει κανείς. Έχουμε ιστορική ευθύνη, λοιπόν, απέναντι στον λαό και στη χώρα, να ανταποκριθούμε σε αυτό που συζητά όλη η κοινωνία, να δώσουμε δηλαδή εναλλακτική αριστερή – προοδευτική κυβερνητική διέξοδο» συμπλήρωσε.

«Δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο εσωστρέφειας, εσωκομματικών συσχετισμών και καταγραφής»

Ως προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο, είπε ότι «δεν χρειαζόμαστε ένα συνέδριο εσωστρέφειας, εσωκομματικών συσχετισμών και καταγραφής. Χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούν να εκφράσουν μια κοινωνική δυσαρέσκεια που είναι υπαρκτή στην κοινωνία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάσεις και συνθέσεις που μπορούν με ένα minimum πλαίσιο να μας βγάλουν πιο μπροστά. Θεωρώ ότι, όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου, υπάρχουν τέτοιες φωνές, οι οποίες συνεχώς μεγεθύνονται. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα επηρεάσει και τις εξελίξεις».

«Διαχρονικά η στάση του Αλέξη Τσίπρα ήταν υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων

Ερωτηθείς αν στις πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς μπορεί να έχει ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος, δεν μπορώ μιλήσω εγώ εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι διαχρονικά η στάση του Αλέξη Τσίπρα ήταν υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι, άσχετα αν κάποια κόμματα του προοδευτικού χώρου κώφευαν, ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία προκειμένου να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Άρα θεωρώ ότι είναι συμμέτοχος και υποστηρικτής προς την κατεύθυνση αυτή».