Skip to main content

ΠΑΣΟΚ: Ζήτημα ηγεσίας θέτει και ο Ν. Παπανδρέου – «Τον λόγο πρέπει να έχει άμεσα η βάση»

(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

«Η τρίτη θέση συνιστά ήττα - Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές»

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο, και ο ευρωβουλευτής του Κινήματος, Νίκος Παπανδρέου, θέτει ζήτημα ηγεσίας.

Σε άρθρο του στο prototheme.gr ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα» τον λόγο «πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως. Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί» σημειώνει.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζει πως «η τρίτη θέση συνιστά ήττα». «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω» επισημαίνει.

Εξαπολύει παράλληλα βολές κατά της ηγεσίας του κόμματος και μιλά για «προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές» τονίζοντας: «Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».