Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η Ν.Δ. παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη – Είμαι πεπεισμένος ότι η Φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν

«Έχουμε άλλα τρία χρόνια χωρίς εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027»

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. «Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές με 28%. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του δεύτερου και του τρίτου κόμματος. Επομένως παραμένουμε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες πίσω από τις εκλογικές απώλειες για το κυβερνών κόμμα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εκλογική κόπωση, αλλά και τη δυσφορία που προκαλεί η ακρίβεια. «Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτές οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές υπήρχε σημαντική εκλογική κόπωση. Υπήρχαν και προβλήματα που προκάλεσαν δυσφορία, όπως το κόστος ζωής, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.

«Θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027»

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε εκ νέου τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Όπως είπε, οι πολίτες εξέλεξαν τη Ν.Δ. για να εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. «Τώρα έχουμε άλλα τρία χρόνια χωρίς εκλογές και θα κριθούμε ξανά για την απόδοσή μας το 2027» τόνισε.

Παρατήρησε ακόμη πως άλλες κυβερνητικές δυνάμεις στην Ευρώπη βίωσαν σημαντικές απώλειες. «Αυτό το αποφύγαμε και είμαστε ακόμη η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». «Είναι η υποψήφιά μας, είμαστε η μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη και πιστεύω ότι θα έχει σημαντική – αν όχι ομόφωνη – υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο» είπε.

«Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ»

Με φόντο τους νέους συσχετισμούς στην Ε.Ε. σημείωσε πως «ο συνασπισμός πρέπει να είναι οι τρεις πολιτικές ομάδες που επικράτησαν στο κέντρο, στην κεντροδεξιά και στην κεντροαριστερά. Αν υπάρχουν κόμματα που θέλουν να υποστηρίξουν υποψηφιότητα μπορούν να το κάνουν. Αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη διαπραγμάτευση με άλλες πολιτικές οικογένειες στα δεξιά του ΕΛΚ».

Με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όταν μιλάμε για «στροφή» στην ακροδεξιά και πως η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων παραμένει κυρίαρχη οπότε και έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Τονίζοντας τη στρατηγική συμμαχία της Ελλάδας με τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο -όπως είπε- μοιράζονται κοινές απόψεις και για την άμυνα της Ευρώπης επεσήμανε πως εκείνο που έχει τελικά σημασία είναι ποιος εκπροσωπεί τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει. Πρόσθεσε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει περαιτέρω τις εσωτερικές εξελίξεις σε μια άλλη χώρα και τις αποφάσεις του γαλλικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πως η Ελλάδα έχει πάψει να απασχολεί την Ευρώπη ως σημείο κρίσης και δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην ευρωζώνη, όπως στο παρελθόν.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε πως «δεν συζητάμε επιχειρησιακές επιλογές σχετικά με την υποστήριξη στην Ουκρανία δημοσίως». «Αυτό που έχω πει είναι ότι δεν θα κάνουμε τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο την αμυντική μας ικανότητα. Είμαστε υποστηρικτές της Ουκρανίας» είπε μεταξύ άλλων.

naftemporiki.gr