Υπάρχουν μία σειρά από κριτήρια, που επηρεάζουν την επιλογή των ψηφοφόρων, όταν φτάνουν πίσω από το παραβάν και ετοιμάζονται να σταυρώσουν τους υποψηφίους του κόμματος, που έχουν επιλέξει. Από τα πιο σοβαρά έως τα πιο επιφανειακά ή και.. εντελώς τυχαία.
Τι θες να έχει ένα πρόσωπο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην Ευρωβουλή; Να μοιράζεται αξίες, που είναι για σένα σημαντικές, να έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του, να διαθέτει γνώσεις και προτάσεις, να δείχνει ότι έχει τη διάθεση να δουλέψει στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών.
Τι άλλο επηρεάζει την ψήφο μας; Η αναγνωρισιμότητα, η επαγγελματική πορεία ενός προσώπου, οι δημόσιες εμφανίσεις του, το πόσο συμπαθής ή αντιπαθής είναι.Τίποτα από αυτά δεν εγγυάται βέβαια ότι θα έχει αυτό που χρειάζεται για την Ευρωβουλή, αλλά όλα τα παραπάνω βαρύνουν σίγουρα στην ψήφο μας εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι στέλνουμε πολύ συχνά στις Βρυξέλλες, ηθοποιούς, μοντέλα, αθλητές, γνωστούς δημοσιογράφους (που μπορεί πάντως να αποδειχθούν και ικανότατοι).
Υπάρχει και κάτι ακόμη, όμως, που μπορεί να ευνοήσει έναν υποψήφιο και να τον βοηθήσει να ξεχωρίσει σε μία λίστα με δεκάδες υποψηφίους: το όνομα. Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι Ευρωβουλευτές που εξελέγησαν με την Ελληνική Λύση.
Ευρωεκλογές 2024: Οι 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές – Ποιοι κέρδισαν τη μάχη του σταυρού
Ο ένας είναι ο Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης), τον οποίο κάποιοι φαίνεται να μπέρδεψαν με τον πρώην αρχηγό του ΓΕΣ, Φράγκο Φραγκούλη. Ο τελευταίος μάλιστα αναγκάστηκε να διευκρινίσει με δημόσια ανάρτησή του ότι ουδέποτε υπήρξε υποψήφιος, ώστε να σταματήσει να δέχεται μηνύματα συγχαρητηρίων.
Ποιος είναι ο Μανώλης Φράγκος
Ο Μανώλης (Εμμανουήλ) Φράγκος γεννήθηκε το 1993 και είναι Έλληνας κτηνίατρος, πολιτικός και ευρωβουλευτής (από το 2019) της Ελληνικής Λύσης. Σπούδασε Κτηνιατρική στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ήταν υποψήφιος με την Ελληνική Λύση και το 2019 υπό το όνομα Φράγκος (Φραγκούλης) Εμμανουήλ και βγήκε δεύτερος, μετά τον πρόεδρο Κυριάκο Βελόπουλο.
Ορίστηκε ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2019, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του ώστε να αναλάβει Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κατά την κοινοβουλευτική του θητεία, ο Φράγκος διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA), της Επιτροπής Αναφορών (PETI) και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή CARIFORUM-EΕ, ενώ ήταν Αναπληρωματικό Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Ποια είναι η Γαλάτω Αλεξανδράκη
Με την Ελληνική Λύση εξελέγη και η κυρία Γαλάτω Αλεξανδράκη, κτηνοτρόφος από την Αλεξανδρούπολη.
Το όνομά της ήταν πρώτο στη λίστα του ψηφοδελτίου του κόμματος και αυτό είναι κάτι που φαίνεται παραδοσιακά να ευνοεί έναν υποψήφιο – ειδικά σε κόμματα που δεν έχουν πολλά αναγνωρίσιμα πρόσωπα στα ψηφοδέλτιά τους. Το ίδιο το όνομα άλλωστε είναι ασυνήθιστο και τραβάει την προσοχή.
Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι εξελέγη αποκλειστικά και μόνο χάρη στο όνομα. Στην τοπική κοινωνία, όπου ζει, τη γνωρίζουν ως ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου και βιοπαλαίστρια. Αρκετοί ίσως επέλεξαν λοιπόν έναν άνθρωπο…της διπλανής πόρτας για να τους εκπροσωπήσει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία υποψήφια που δεν έχει παρουσία σε social media, ούτε θέλησε να δώσει συνεντεύξεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως όταν έγινε γνωστή η εκλογή χθες, τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν φωτογραφία της. Δεν έχει προηγούμενη πολιτική εμπειρία και πραγματοποίησε μία μάλλον αθόρυβη εκστρατεία, αλλά αυτό δεν της στέρησε τη δυνατότητα να πάρει το εισιτήριο για την Ευρωβουλή.
Εμείς να ευχηθούμε στους δύο Ευρωβουλευτές όπως και τους υπόλοιπους 19. που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων τους.