Skip to main content

Ανασχηματισμός ενόψει: Τα σενάρια μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι συζητήσεις για τα αίτια του αποτελέσματος έχουν αρχίσει και τα σενάρια ανασχηματισμό πήραν φωτιά

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα της ευρωκάλπης εξετάζουν με προσοχή στην κυβέρνηση και αυτό που σημειώνεται είναι πως… μήνυμα ελήφθη. Το κυβερνών κόμμα πέρασε κάτω απ’ το πήχη που είχε θέσει, καθώς πήρε ποσοστό 28.31 % ενώ είχε βάλει ως στόχο το 33% (ποσοστό που είχε στις ευρωεκλογές το 2019).

Οι συζητήσεις για τα αίτια αυτού του αποτελέσματος έχουν ήδη ξεκινήσει στο Μαξίμου και… φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό που θα εκπέμψει μήνυμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Υπό κανονικές συνθήκες ο πρωθυπουργός – που δεν αρέσκεται σε σαρωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – δεν θα ήθελε να πάρει μια τέτοια απόφαση εν μέσω θέρους. Ωστόσο μετά τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει, φαίνεται πως κερδίζει έδαφος η άποψη για ένα δυνατό φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα.

Δύο είναι τα βασικά σημεία από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που έχουν χτυπήσει καμπανάκι στο κυβερνών κόμμα:

  • Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό αποχής, καθώς στις κάλπες έφτασε μόλις το 41.39 % των ψηφοφόρων. Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ένα κομμάτι των ψηφοφόρων του κόμματος θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση μέσω της αποχής του και να δείξει πως περιμένει να γίνουν περισσότερα.
  • Η ενίσχυση κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου κατευθύνθηκε το 19% των ψηφοφόρων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως τρία από αυτά τα κόμματα – η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Φωνή Λογικής– κατάφεραν να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας – ακόμα και σε παραδοσιακά γαλάζια κάστρα – δεύτερο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση.

Πού αποδίδουν στην κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών και εκεί σκοπεύουν να εστιάσουν την μάχη το επόμενο διάστημα. Η εκτίμηση είναι πως στις χθεσινές κάλπες οι πολίτες θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως περιμένουν να γίνουν περισσότερα τόσο στην οικονομία όσο και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών (παιδεία, υγεία, ασφάλεια κ.α.)

Παράλληλα εκτιμάται πως ένα κομμάτι παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, θέλησε να δείξει την δυσαρέσκειά του για κάποιες από τις επιλογές που έχουν γίνει όπως για παράδειγμα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών

Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του την Κυριακή το βράδυ σημείωσε «γνωρίζαμε εξ αρχής ότι αυτή η εκλογή θα ήταν πολύ δύσκολη. Πολίτες που μας στήριξαν το 2023 ήξεραν ότι τώρα δεν εκλέγεται κυβέρνηση και αντιμετώπισαν ίσως διαφορετικά αυτή τη μάχη». Σημείωσε δε πως σίγουρα υπήρξαν και πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους, με σημαντικότερο, με κυριότερο, την ακρίβεια.

Παράλληλα υπογράμμισε « σέβομαι αυτή την επιλογή τους, είτε αυτή εκφράστηκε με μια πρωτοφανή για τα δεδομένα της χώρας αποχή, που δυσκολεύει ίσως την εξαγωγή συμπερασμάτων, είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Αλλά κυρίως ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: «Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο». Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη».

Γιατί οι .. γαλάζιοι μιλάνε για «Πύρρειο νίκη»

Μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για «Πύρρειο νίκη». Ειδικότερα σημειώνουν πως από τη μια πλευρά καταγράφεται η μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα σε ευρωεκλογές αλλά από την άλλη η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να έχει το ίδιο ποσοστό με την αντίστοιχη αναμέτρηση το 2019.

«Δεν θα κρύψω την αλήθεια: το κόμμα μας δεν έφτασε στον στόχο τον οποίο είχαμε θέσει» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εστίασε στην επόμενη ημέρα. «Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μίας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά.