Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Η πορεία της ΕΕ δεν πρόκειται να ανακοπεί

Menelaos Myrillas / SOOC

«Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να πορευθεί με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία έχουμε»

Την σημασία μιας ισχυρής ελληνικής φωνής στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι «η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, κλήθηκε να σχολιάσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπό το πρίσμα των διεθνών εξελίξεων -τους δύο εν εξελίξει πολέμους, το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ κ.ά- για τα οποία ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε πως «είμαστε προβληματισμένοι», επισήμανε πως «προφανώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις» και υπογράμμισε: «Θέλω πάντως να πω ότι τα τελευταία χρόνια, την τελευταία πενταετία, έχουν υπάρξει σαφή βήματα προς μία ουσιαστική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι τόσο στη Δύση, αλλά και απέναντι στην Ανατολή. Είναι σημαντικό να έχουμε γεωπολιτική αυτονομία, ενεργειακή αυτονομία, πολιτική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τον λόγο αυτό, μολονότι σίγουρα θα υπάρξουν αναταράξεις εξαιτίας των αποτελεσμάτων όπως προέκυψαν, το βέβαιο είναι ότι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να ανακοπεί».

Κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ελλάδας η επόμενη θητεία

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι έχουμε μπροστά μας μια θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι πολύ κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ελλάδος και δυστυχώς, θέλω να το πω αυτό, με απογοήτευση, ότι δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση και διαβούλευση για τα ζητήματα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου […] Ήταν πολύ περιορισμένη», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Όμως θέλω να πω ότι η επόμενη πενταετία θα είναι η πενταετία της αγροτικής ανάπτυξης, της Ευρώπης της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, της εφαρμογής του Συμφώνου Μετανάστευσης και κυρίως της νέας γεωπολιτικής Ευρώπης απέναντι στον κόσμο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να έχουμε μία ισχυρή ελληνική φωνή».

Κληθείς να σχολιάσει το διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε εκλογές στη Γαλλία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στην Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο κρατών, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σε επίπεδο κρατών είχαμε τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, τους κινητήριους μοχλούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γαλλία και Γερμανία, να έχουμε αποτελέσματα, τα οποία ανατρέπουν την καθεστηκυία πολιτική τάξη. Στη μεν Γαλλία έχουμε σωρευτικά την ακροδεξιά περίπου στο 37% και μία σαφή ήττα του Προέδρου Μακρόν. Στη δε Γερμανία έχουμε τους Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται στην κυβέρνηση συνεργασίας να είναι στην τρίτη θέση. Αναμένουμε και στις δύο περιπτώσεις σημαντικές εξελίξεις. Όπως γνωρίζετε, ήδη ο Πρόεδρος Μακρόν διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε εκλογές για 30 Ιουνίου», εξήγησε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να επηρεάσει το μήνυμα των ευρωεκλογών σε Γαλλία και Γερμανία τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πώς μπορεί να επηρεάσει και την ευρωπαϊκή θέση σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ζητήματα, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε πως «αυτή τη στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να πορευθεί με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, τα οποία έχουμε», εκτιμώντας πως δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Υπάρχει μία ενίσχυση κυρίως του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, μία σχετική ενίσχυση της ακροδεξιάς και μία ύφεση στους Σοσιαλιστές και στους Φιλελεύθερους της ομάδας Μακρόν», τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε δε πως «με βάση τα έως τώρα δεδομένα, υπάρχει η δυνατότητα με έναν μεγάλο συνασπισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί από τις τρεις κυρίαρχες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του Σοσιαλιστές και το Renew, να υπάρξει η ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είναι κάτι το οποίο θα γίνει».

«Οι αναγκαίες συναινέσεις για την ηγεσία στην Ευρώπη»

«Όπως γνωρίζετε», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, «ο πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναλάβει τις διεργασίες μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, τον κύριο Tusk, έτσι ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες εκείνες πολιτικές συναινέσεις για να έχουμε ηγεσία στην Ευρώπη. Στις 16 Ιουλίου θα συνέλθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, έτσι ώστε να έχουμε τη συγκρότηση του Κοινοβουλίου κι, εάν καταστεί δυνατό, με βάση τις ομάδες και τις πολιτικές ομάδες που θα έχουν σχηματιστεί, να έχουμε και την εκλογή της νέας ή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην επισήμανση ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν θέλει τον Μάριο Ντράγκι πρόεδρο της Επιτροπής κι ερωτηθείς εάν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Είναι κάτι το οποίο θα αναμένουμε να δούμε. Απομένουν μέχρι τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περίπου γύρω στις 40 ημέρες. Οι 40 αυτές ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης. Θέλω να τονίσω το εξής που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ψηφίσαμε για την Ευρώπη, η οποία Ευρώπη αυτή τη στιγμή μετασχηματίζεται, καθίσταται μία γεωπολιτική Ευρώπη. Δεν είναι πια μία απλή οικονομική, πολιτική ένωση. Είναι μία γεωπολιτική ένωση, η οποία ανθίσταται απέναντι σε πολέμους στην περιοχή μας. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν οι συνθέσεις εκείνες, έτσι ώστε να έχουμε Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέλω επίσης να θυμίσω, γιατί και αυτό είναι σημαντικό, ότι από 1η Ιουλίου την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναλαμβάνει η Ουγγαρία, για ό,τι αξία αυτό μπορεί να έχει. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να είναι συγκροτημένα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορέσουν να αντιπαρέλθουν τις οποιεσδήποτε δυσκολίες».