Skip to main content

Ευρωεκλογές 2024: Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα στη σημερινή κάλπη

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μεγάλος αντίπαλος όλων: Η αποχή

Τους στόχους τους για τις ευρωεκλογές έχουν θέσει τα κομματικά επιτελεία, που το τελευταίο διάστημα έδωσαν σκληρή μάχη για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Άλλωστε από την σημερινή  αναμέτρηση θα εξαχθούν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα αφού οι επόμενες εκλογές είναι το 2027.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να πιάσουν 33%, δηλαδή το ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές το 2019. Παράλληλα στόχος της Πειραιώς είναι να διατηρηθεί και σε αυτή την αναμέτρηση η μεγάλη ψαλίδα από την αντιπολίτευση, ενώ ενδιαφέρον έχει και το ποσοστό που θα πάρουν κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά  είναι πως οι πολίτες πρέπει να πουν «ναι» στην σταθερότητα και στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά να σταλεί «μήνυμα» για επιτάχυνση μιας σειράς  μεταρρυθμίσεων,  σημειώνοντας πως «έχει έρθει η ώρα να μπούμε στα βαθιά και να αντιμετωπίσουμε τις βαθιές παθογένειες της χώρας».

Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή στο  ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ένα ποσοστό που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό των περσινών εθνικών εκλογών (δηλαδή στο 17.83 %). Από την Κουμουνδούρου μιλούν για «ένα ρεύμα που δημιουργείται στην κοινωνία» και σημειώνουν πως  οι πολίτες πρέπει να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση πως «αλαζονεία τέλος».

Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης έχει υπογραμμίσει πως «αν τη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητη, ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου, όλα θα είναι αλλιώς». Προσέθεσε μάλιστα πως «η  νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη του τόπου θα έχει ανατείλει. Και θα ανοίξει τις πόρτες της σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες».

Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ από την  Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν πως πρέπει να αποκτήσει η χώρα «αξιόπιστη αντιπολίτευση». Υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές του  2019 το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει 7,72 %, ενώ πέρσι στις εθνικές εκλογές το ποσοστό ήταν 11,84 %.

Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι «μήνυμα απέναντι στην ασυδοσία, μήνυμα απέναντι στην αλαζονεία, μήνυμα απέναντι στη διαφθορά, μήνυμα απέναντι στην ατιμωρησία» σημείωσε πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Κρήτη είπε  πως το μήνυμα αυτό θα σταλεί με ένα γράμμα σε πράσινο φάκελο «το φάκελο της δημοκρατικής παράταξης, της ισχυρής προοδευτικής αξιόπιστης αντιπολίτευσης».

Οι στόχοι για ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Σε μία καλή επίδοση στις σημερινές κάλπες εστιάζει  το ΚΚΕ, που στις εθνικές εκλογές είχε πάρει 7.69 % (στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό ήταν 5,35 %.). «Μόνο με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί πραγματικά να μπει φραγμός στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική της, που είναι δεδομένο ότι θα κλιμακωθεί» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας μένει να φανεί ποια θέση -και με ποιο ποσοστό – θα πάρει η Ελληνική Λύση (το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στις ευρωεκλογές του 2019 είχε 4.18 %, ενώ στις εθνικές εκλογές πέρσι το ποσοστό ήταν 4.44%).

Ποιοι ελπίζουν σε εκλογή Ευρωβουλευτή

Να εκλέξει ευρωβουλευτή θέλει το κόμμα Νίκη, που στις  εθνικές εκλογές του καλοκαιριού είχε πάρει 3,7 %.  Επίσης ενδιαφέρον έχει και το ποσοστό που θα πάρει σήμερα η Φωνή Λογικής.

Την ίδια στιγμή να πάρει έδρα στην ευρωβουλή θέλει η Πλεύση Ελευθερίας, που στοχεύει σε ενα υψηλότερο ποσοστό από αυτό των εθνικών εκλογών (που ήταν 3.17%).

Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί στις κάλπες η Νέα Αριστερά που θέλει να πιάσει το όριο για να εκλέξει ευρωβουλευτή, ενώ μένει να φανεί και τι ποσοστό θα πάρει το ΜέΡΑ 25. Επίσης έχει ενδιαφέρον πως θα τα πάνε το κόμμα «Κόσμος» του Πέτρου Κόκκαλη αλλά και οι «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Με …αντίπαλο την αποχή

Ιδιαίτερη πολιτική σημασία  έχει το πόσα τελικά κόμματα θα καταφέρουν να εκλέξουν απόψε ευρωβουλευτή. Πολλά βέβαια θα κριθούν και από την συμμετοχή των ψηφοφόρων με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση  όλο το προηγούμενο διάστημα να τονίζουν την ανάγκη να πάνε οι πολίτες στην κάλπη και όχι μόνο στην…παραλία.

Τα κομματικά επιτελεία  ανησυχούν για το ενδεχόμενο ένα κομμάτι των πολιτών να έχει εκλογική « κόπωση»  μετά τις διαδοχικές αναμετρήσεις του τελευταίου χρόνου (δύο εθνικές εκλογές και στη συνέχεια αυτοδιοικητικές εκλογές).  Υπενθυμίζεται εδώ πως στις εθνικές εκλογές του Μαΐου το ποσοστό συμμετοχής ήταν 61.76. %, ωστόσο στην αναμέτρηση του Ιουνίου είχε υποχωρήσει στο 53.74 %. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 58.69%.