Skip to main content

Ευρωεκλογές: Τι ισχύει για τα exit poll – Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Μείνετε συντονισμένοι την Κυριακή στο Naftemporiki.gr για απευθείας μετάδοση όλων των εξελίξεων και των αποτελεσμάτων

Δύο 24ωρα απομένουν για τις κάλπες των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα. Θα ανοίξουν την Κυριακή, 9 Ιουνίου, στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα, προκειμένου να ασκήσουμε το δικαίωμα (και υποχρέωση) της ψήφου, στην κορυφαία στιγμή συμμετοχής των πολιτών στη δημοκρατική κοινωνία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00, θα παρουσιαστεί ταυτόχρονα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΕΡΤ και ιδιωτικούς) ένα ενιαίο exit poll, αφού το κόστος για ξεχωριστά exit poll από το κάθε κανάλι κρίνεται εξαιρετικά υψηλό.

Τα αποτελέσματα

Λίγο αργότερα θα αρχίσει και η σταδιακή ροή των επίσημων αποτελεσμάτων, την οποία μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο στην ειδική σελίδα του Naftemporiki.gr με τον διαδραστικό χάρτη

Μία αρκετά καλή εικόνα για το αποτέλεσμα – τουλάχιστον όσον αφορά στα πρώτα 5 κόμματα – θα έχουμε στις 21:00. Περίπου δύο ώρες αργότερα, στις 23:00, προβλέπεται να έχουμε πιο σαφή εικόνα σχετικά με το ποια από τα μικρότερα κόμματα θα περάσουν το απαιτούμενο όριο και θα εξασφαλίσουν μία έδρα στην Ευρωβουλή, αν και ίσως να μην έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα το τοπίο.

Η μάχη των μικρών ίσως οδηγήσει σε νυχτερινό θρίλερ

Το υποχρεωτικό όριο για την είσοδο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 3%, αν και υπολογίζεται ότι πρακτικά θα εξασφαλίσουν έδρα όσα κόμματα «πιάσουν» το 3,3% με 3,4%. Το τοπίο σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις παραμένει ρευστό.

Πέρα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, τουλάχιστον 7 κόμματα ακόμη διεκδικούν με περισσότερες ή λιγότερες ελπίδες, βάσει των δημοσκοπήσεων, την εκπροσώπησή τους στην εκλογική μάχη της ερχόμενης Κυριακής. (Δείτε αναλυτικά εδώ). 

Από νωρίς το πρωί, μέχρι το κλείσιμο της ευρωκάλπης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σύσσωμη η δημοσιογραφική ομάδα του naftemporiki.gr θα μεταδίδει ζωντανά τις εξελίξεις γύρω από την εκλογική διαδικασία.

Διαβάστε ακόμη: Πού ψηφίζω, τι έγγραφα χρειάζομαι, πόσους σταυρούς βάζω