Skip to main content

Ευρωεκλογές: Πώς κλείνουν την προεκλογική εκστρατεία τα κόμματα

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Ραντεβού» στο Σύνταγμα δίνουν απόψε η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Στην Πάτρα πραγματοποιεί την τελευταία του προεκλογική ομιλία απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Η ώρα της κάλπης φτάνει και τα κομματικά επιτελεία εντείνουν την προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης και τον περιορισμό της αποχής. Οι τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το βράδυ και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν εκ νέου τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης, εστιάζοντας πρωτίστως στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

«Ραντεβού» στο Σύνταγμα δίνουν απόψε από το κυβερνών κόμμα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας. Το «γαλάζιο» σύνθημα είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» και αυτό που τονίζεται είναι πως πρέπει να έχει η Ελλάδα ισχυρή φωνή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα.

Ευρωεκλογές: Πέφτει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας – Η τελική «μάχη» των ανοιχτών συγκεντρώσεων

Παράλληλα βέβαια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την Κυριακή το βράδυ θα βγουν και συμπεράσματα ως προς την κατανομή των πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα πάει στις μεταρρυθμίσεις». Συμπληρώνει δε «εμείς θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Έχει, όμως, πολύ μεγάλη σημασία να μην αισθάνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι έχουν δικαίωμα να αμφισβητήσουν την πολιτική νομιμοποίηση που πήρε η κυβέρνηση στις προηγούμενες εκλογές».

Την ίδια στιγμή, στην Πάτρα πραγματοποιεί την τελευταία του προεκλογική ομιλία απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Η Αχαΐα άλλωστε ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την Κουμουνδούρου, καθώς για πολλά χρόνια  ήταν ένας «πράσινος» νομός, στην πορεία πρώτο κόμμα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις τελευταίες εκλογές βάφτηκε «γαλάζιος».

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ένα ρεύμα που δημιουργείται στην κοινωνία» και σημειώνει πως οι ευρωεκλογές έχουν ένα βαθύ πολιτικό μήνυμα. Μιλώντας χθες το βράδυ στο Σύνταγμα επεσήμανε χαρακτηριστικά «η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Για τα επόμενα τρία χρόνια δεν υπάρχουν εκλογές. Το μήνυμα «αλαζονεία τέλος» το στέλνουμε την Κυριακή. Μετά, το ταχυδρομείο κλείνει για τρία χρόνια»

Στην Κρήτη θα ολοκληρώσει την προεκλογική εκστρατεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα σήμερα θα μιλήσει στο Ηράκλειο, όπου να σημειωθεί πως στις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν δεύτερο κόμμα ξεπερνώντας τον ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο είχε συμβεί στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι).

Konstantinos Tsakalidis/SOOC

Στις ομιλίες του, ο κ. Ανδρουλάκης εστιάζει στην  ανάγκη την επόμενη μέρα να υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση «για να αντιμετωπίσει την αλαζονεία και την ασυδοσία της κυβέρνησης». Στην προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε «αυτή η παράταξη ήταν για πολλές δεκαετίες το σημείο συνάντησης του προοδευτικού κόσμου της χώρας. Την ερχόμενη Κυριακή θα ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν το σημείο συνάντησης κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε δημοκράτη».

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς είναι και οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους τονίζουν το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης.

Αναποφάσιστος ένας στους δέκα ψηφοφόρους

Τελευταίες μετρήσεις δείχνουν πως σχεδόν ο ένας στους δέκα πολίτες ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης. Με τα κομματικά επιτελεία να εντείνουν την προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών συσπείρωσης. Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 71,9%, του ΣΥΡΙΖΑ το  64,3%, ενώ του ΠΑΣΟΚ είναι στο 59,6%.