Skip to main content

Με 182 «ναι» η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

REUTERS/Eduardo Munoz

Πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

Στα πέντε μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 εξελέγη η Ελλάδα, η υποψηφιότητα της οποίας υπερψηφίστηκε από 182 χώρες των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα άλλα τέσσερα νέα μη μόνιμα μέλη είναι η Σομαλία, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Δανία. Τα πέντε νεοεκλεγέντα μέλη θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου, αντικαθιστώντας τη Μοζαμβίκη, την Ιαπωνία, τον Ισημερινό, τη Μάλτα και την Ελβετία.

Πρόκειται για την τρίτη εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις θητείες του 2005 – 2006 και 1952 – 53.

ΠτΔ: Αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου

«Για διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατιας Κατερίνα με αφορμή την εκλογή της χώρας μας.

Στη δήλωσή της η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει

Στην εκλογή της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ, μετά την επίσκεψη στα ναυπηγεία του Λοριάν, σημείωσε:

«Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Το Κυπριακό ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Στηρίζουμε την κα Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών» πρόσθεσε αναφερόμενος στην λύση του Κυπριακού, ενώ τόνισε πως «δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο».

Γεραπετρίτης: Ιστορική ημέρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο, ανέφερε στη δήλωσή  του ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας:

«Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς».

«Η Ελλάδα συμπαραγωγός διεθνούς πολιτικής»

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.

Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής».