Skip to main content

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα

Aris Oikonomou / SOOC

Τι αναφέρει σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός, απελευθέρωση όλων των ομήρων, απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση, αποχώρηση των στρατιωτών των IDF και ανοικοδόμηση της Γάζας», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η ανθρωπιστική τραγωδία πρέπει να σταματήσει τώρα. Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προοπτική μίας διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή», προσθέτει το υπουργείο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανάρτηση του ΥΠΕΞ

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή  αποτελεί μία πολύ μεγάλη πληγή, κυρίως ανθρωπιστική, αλλά και γεωπολιτική»

Όπως υπογράμμισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» το Σάββατο 1 Ιουνίου «Η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και θέσαμε τα σημεία εκείνα τα οποία θα πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, είμαστε σε θέση – χάρη στις σχέσεις μας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – να λειτουργούμε εποικοδομητικά, προς τον σκοπό της αποτροπής περαιτέρω επιδείνωσης της προϊούσας ανθρωπιστικής κρίσης.

Η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για διευρυμένα δικαιώματα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γενική Συνέλευση και παραμένει αταλάντευτη στη βασική αρχή της για την λύση των δύο κρατών. Η “επόμενη μέρα” της Παλαιστίνης δεν μπορεί παρά να είναι, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και με τα προ του 1967 σύνορα. Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους συνιστά πρωτίστως ζήτημα της διεθνούς έννομης τάξης, γι αυτό άλλωστε υπερψηφίσαμε στη ΓΣ του ΟΗΕ τα ψηφίσματα για τη διευρυμένη συμμετοχή της χώρας στη Συνέλευση.

Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητά μας είναι, και πρέπει να είναι, ο άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, η απελευθέρωση των ομήρων, η προστασία όλων των αμάχων, η ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της διάνοιξης πολλαπλών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσα πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκρότηση ειδικής Task Force, αποτελούμενης από Ευρωπαίους και Άραβες Υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι θα συνομιλούν με όλες τις πλευρές και οι οποίοι, συντονισμένα, θα προωθήσουν από κοινού τις προσπάθειες για ειρήνευση στην περιοχή».

Στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει σε υποστηρικτικές εκδηλώσεις και θα πραγματοποιήσει ένα τελικό γύρο επαφών πριν την ψηφοφορία, την Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Την Τρίτη 4 Ιουνίου, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Konrad Adenauer Stiftung», στην οποία θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας.

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres. Ακολούθως, θα παραστεί από κοινού με τους Υπουργούς Εξωτερικών των συνυποψηφίων κρατών-μελών, της Δανίας, του Πακιστάν, του Παναμά και της Σομαλίας, σε κοινή εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου στην έδρα του ΟΗΕ.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των πέντε μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.