Skip to main content

Στ. Κασσελάκης σε ελεύθερους επαγγελματίες: Σας ενέπαιξαν – Πάρτε τηλέφωνο τον λογιστή σας πριν ψηφίσετε

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι 5 μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Για «εξαπάτηση» των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την παρέμβασή του στη συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, χαρακτηρίζοντας «αντισυνταγματικό και αναχρονιστικό» το νέο φορολογικό πλαίσιο.

«Θα μου επιτρέψετε να σας διαβάσω κάτι. Θα σας αποκαλύψω μετά από που είναι αυτό το απόσπασμα: ‘Η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων αντανακλά και αναπαράγει χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: μεγάλη άτυπη οικονομία (‘παραοικονομία’), μεγάλο πλήθος αυτοαπασχολούμενων, χαμηλή παραγωγικότητα και προστιθέμενη αξία, υψηλή εξάρτηση από την κατανάλωση, μικρό ποσοστό οικονομικά ενεργού πληθυσμού, και υψηλή ανεργία’. Σας λέει κάτι; Απόσπασμα από την έκθεση Πισσαρίδη είναι, σελίδα 101. Μπορείτε να ανατρέξετε. Αυτά δεν τα έλεγαν προεκλογικά. Σας ενέπαιξαν. Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αυξήσει τη φορολογία. Έλεγε ότι θα τη μειώσει. Το νέο φορολογικό για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις ήρθε μετεκλογικά. Και ήρθε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς» ανέφερε.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά των τεκμηρίων φορολόγησης

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε ένα απόσπασμα του προγράμματος της Ν.Δ. «Ας δούμε τι έλεγαν: ‘Καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών’. Έτσι θα χτυπούσαν τη φοροδιαφυγή, έλεγαν. Δεν έγραφαν ότι θα σας χτυπούσαν κάτω μέχρι τέλους. Αυτό είναι η απόδειξη της πολιτικής εξαπάτησης» σχολίασε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φορολογεί υπέρμετρα τους μικρομεσαίους με επιπλέον 700 εκατ. ευρώ για να σώσει τον προϋπολογισμό. Δεν είναι δημοσιονομικό το θέμα, δηλαδή. Σας φορολογεί υπέρμετρα για να σώσει το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο σας θεωρεί παθογένεια, ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Το νέο φορολογικό είναι ένας ακόμα κρίκος σε αυτή την αλυσίδα, όπως ήταν και το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια. Για τον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Θεοχάρη, παθογένεια είναι ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων. Δεν είναι ο αποκλεισμός της ΜμΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης -μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι ο αποκλεισμός τους από το ΕΣΠΑ και τον τραπεζικό δανεισμό. Δεν είναι τα 7,5 δισ. ευρώ κέρδη των τραπεζών για το 2022 και το 2023. Δεν είναι το ιδιωτικό χρέος που έχει εκτοξευτεί. Δεν είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2026 θα έχουμε διακόσιους πενήντα χιλιάδες πλειστηριασμούς. Αυτά για τη Ν.Δ. είναι κανονικότητα» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το 71% των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από τους μισθωτούς. Την ίδια ώρα, όμως, το 65% των επιχειρήσεων δηλώνουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη. Εκεί, όμως, δεν προβλέπεται οριζόντια φορολόγηση. Κραδαίνουν το στατιστικό αυτό, το 71%, και με απίστευτη επιθετικότητα εναντίον σας επιχειρούν να θεμελιώσουν το επιχείρημα ότι είστε όλοι συλλήβδην φοροφυγάδες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «προσχηματικό» τον ισχυρισμό ότι «με το νέο φορολογικό θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή». «Πρώτοι εσείς έχετε αποδείξει ότι η αναφορά δεν έχει καμία βάση. Η συζήτηση αυτή από μέρους της κυβέρνησης είναι προσχηματική. Εμείς λέμε ότι η φοροδιαφυγή θα αυξηθεί. Γιατί; Διότι, οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα θα αναγκαστούν να ανέβουν μέχρι τα τεκμήρια και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα θα κατεβούν στα τεκμήρια και θα τελειώνουν. Απολύτως συμβατά είναι και τα δύο ενδεχόμενα και θα γίνουν ταυτόχρονα. Αυτός είναι ο ρόλος, δυστυχώς, των τεκμηρίων. Ας είμαστε σαφείς. Ο τρόπος φορολόγησης που έφεραν είναι αντισυνταγματικός. Έχετε προσφύγει ήδη. Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε στο πλάι σας. Επίσης, εκτός από αντισυνταγματικός είναι και αναχρονιστικός. Τόσο σε σχέση με το ισχύον εθνικό φορολογικό σύστημα όσο και με τις κατευθυντήριες αρχές όλων των διεθνών οργανισμών, που λένε ότι η φορολόγηση θα πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά εισοδήματα και όχι σε τεκμαρτά εισοδήματα που στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Αλλά να γυρίσω στην εξαπάτηση. Μετά τις εκλογές επιχειρούσαν να σας κρατήσουν στο σκοτάδι. Τέλη Σεπτέμβρη, λίγες εβδομάδες πριν παρουσιάσουν αυτό το έκτρωμα, ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε ότι ‘μελετάμε ένα νέο σύστημα δικαιότερης φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτό θα συμβεί μέσα από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να γίνονται διασταυρώσεις’. Είναι άδικο αυτό που κάνουν» συνέχισε για να προσθέσει:

«Εσείς που κάθε μέρα κάνετε ταμείο στη δουλειά σας, κάνετε το καλύτερο ‘ταμείο’ για τη στάση του καθενός μας. Εκτός από την άδικη οριζόντια φορολόγηση έχουμε και ένα ακόμα ζήτημα πολύ σημαντικό. Συνέδεσαν τη φορολογία και, πιο συγκεκριμένα, τα τεκμήρια με τον μισθό του εργαζόμενού σας. Γιατί; Διότι θέλουν να σας μετατρέψουν σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών. Θα ζητάει ο εργαζόμενος αύξηση και θα απαντάει ο μικρός και μεσαίος επιχειρηματίας ότι ‘δεν μπορώ να το κάνω, γιατί θα αυξηθεί το τεκμήριο’. Αυτή είναι μία άθλια κοινωνική μηχανική».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η στρατηγική της κυβέρνησης είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία» επισημαίνοντας πως «χρειάζεται μία άλλη πορεία η οποία να εκκινεί από μία δίκαιη ρύθμιση του χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή και για τις επιχειρήσεις».

«Εμείς δεν είμαστε κατά της φορολογίας. Είμαστε με τη δίκαιη φορολόγηση. Εμείς οραματιζόμαστε, σχεδιάσαμε και θα εφαρμόσουμε ένα σταθερό, δίκαιο, βιώσιμο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα. Ένα βασικό εργαλείο για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αποτελεί υποχρέωσή μας προς την κοινωνία για την ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, προς την οικονομία για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης και την ώθηση της δίκαιης ανάπτυξης» ανέφερε, αναπτύσσοντας τις 5 παρεμβάσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Πρώτη μεταρρύθμιση – Φέρνουμε σημαντικές μειώσεις για 6,5 εκατ. φορολογούμενους (99,8%). Μειώνουμε τους συντελεστές και τα βάρη για εισοδήματα ως 100 χιλιάδες ευρώ, διατηρούμε ίδιους συντελεστές για εισοδήματα από 100 ως 200 χιλιάδες ευρώ, αυξάνουμε τους συντελεστές από 2% έως 5% για εισοδήματα άνω των 200 χιλιάδων ευρώ.

● Τα μερίσματα θα προσμετρώνται στα εισοδήματα και θα φορολογούνται με την ίδια ενιαία κλίμακα. Σήμερα, φορολογούνται αυτοτελώς με 5%.

Δεύτερη μεταρρύθμιση – Μειώνουμε τη φορολογική επιβάρυνση για 303.000 επιχειρήσεις (96,7%). Εδώ έχουμε μία προοδευτική κλίμακα φορολόγησης με δύο απλούς συντελεστές:

► 17% αντί για 22% (που ισχύει σήμερα) για κέρδη μέχρι 220.000 ευρώ – Αφορά 303.000 επιχειρήσεις (το 96,7% του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων).

► 24% αντί για 22% (που ισχύει σήμερα) για κέρδη άνω των 220.000 ευρώ – Αφορά 10.000 επιχειρήσεις (το 3,3% του συνόλου).

Τρίτη μεταρρύθμιση – Μειώνουμε κατά 4,5% τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου εντός της πρώτης τριετίας. Επιτυγχάνουμε 5% μείωση της ανεργίας, με τη μείωση του μισθολογικού κόστους (κατά 2%) για τους εργοδότες και της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, καθώς και με την ανάπτυξη ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Τέταρτη μεταρρύθμιση – Καταργούμε την προκαταβολή φόρου. Για ΟΛΟΥΣ! Ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Πέμπτη μεταρρύθμιση – Στο 5% ο συντελεστής φόρου ενοικίου. Από 15% που είναι σήμερα (για μέχρι 12.000 ευρώ)».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κασσελάκης τόνισε πως «το νέο φορολογικό για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις αποτελεί το μεγάλο χτύπημα της Ν.Δ. στη μεσαία τάξη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να πάει στις εκλογές με σβηστά τα φώτα στις υποχρεώσεις των φυσικών και νομικών προσώπων. Για αυτό και έδωσε (πολύ νωρίς) παράταση στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Για αυτό προτρέπω καθέναν και καθεμιά: ‘Πάρε τηλέφωνο τον λογιστή σου πριν ψηφίσεις’».