Skip to main content

Δημοσκόπηση Metron Αnalysis: Προβάδισμα ΝΔ, σταθερότητα ΣΥΡΙΖΑ, ενδείξεις μειωμένης συμμετοχής

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ Γ.

Πώς διαμορφώνεται ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων

Προβάδισμα  της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση όσο και στην εκτίμηση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

Στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 15,3 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς συγκεντρώνει 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%.  H  NΔ καταγράφει πάντως υποχώρηση 1,4% σε σχέση με τον Απρίλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταγράφει ελαφρά άνοδο, όπως και το ΠΑΣΟΚ χωρίς ωστόσο να δείχνει ότι αποκτά δυναμική δεύτερης θέσης.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 12,5 μονάδες. Η δημοσκόπηση δείχνει σταθερότητα του ΣΥΡΙΖΑ, μικρή άνοδο του ΠΑΣΟΚ, υποχώρηση του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, σταθερότητα της Νέας Αριστεράς και για πρώτη φορά μια σαφή ανοδική τάση του ΜέΡΑ25. Την ίδια στιγμή ούτε οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου ούτε η «Φωνή της Λογικής» καταγράφουν δυναμική εισόδου στην Ευρωβουλή.

Ως προς τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40% θετικές γνώμες διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του δεύτερο Δημήτρη Κουτσούμπα με 37%, ενώ ψηλά είναι και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 36%. Ο Ανδρέας Λοβέρδος με 32% θετικές γνώμες διατηρείται ελαφρά μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη (31%), την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει στο 27%

Δυσαρέσκεια για ακρίβεια

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι παραμένει έντονη η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο, αφού αυτό πιστεύει το 61% των ερωτηθέντων την ώρα που το ποσοστό όσων που πιστεύουν ότι πάνε προς την καλύτερη ανακάμπτει ελαφρά αλλά με 33% παραμένει πιο χαμηλό σε σχέση με τον χειμώνα.

Ως προς τους λόγους της δυσαρέσκειας, εδώ το μεγάλο προβάδισμα το έχει η ακρίβεια, αφού αυτή επιλέγει ως αυθόρμητη απάντηση το 40% των ερωτηθέντων (33% τον Απρίλιο) και αμέσως μετά είναι η οικονομία με 25%.

Ενδείξεις μειωμένης συμμετοχής

Τέλος τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης καταγράφουν μειωμένη πρόθεση συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Σε σχέση με το 2019 (όπου βεβαίως οι εκλογές συνέπεσαν με τις αυτοδιοικητικές), η απάντηση «θα ψηφίσω σίγουρα» υποχωρεί από το 81% τον Μάιο του 2019 στο 68%. Και πάλι η μικρότερη βεβαιότητα βρίσκεται στις νεότερες ηλικίες. Η μεγάλη υποχώρηση του ποσοστού δείχνει πιθανώς μειωμένη συμμετοχή στις εκλογές.