Skip to main content

Στο κάδρο της προεκλογικής σύγκρουσης η «κληρονομιά» του Ανδρέα Παπανδρέου

(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Οι αναφορές Μητσοτάκη και Κασσελάκη και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Την ώρα που η μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά «φουντώνει», με τους πολιτικούς παίκτες του χώρου να διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον προοδευτικό πόλο την επομένη των ευρωεκλογών, η ιστορική μορφή του χώρου, ο Ανδρέας Παπανδρέου και η παρακαταθήκη του επανέρχονται στο πολιτικό επίκεντρο, τροφοδοτώντας και νέες συγκρούσεις στην προεκλογική αρένα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο 24ωρο, τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μνημόνευσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις τους, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας και με εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις.

«Χαρισματικός ηγέτης, πρωτόλειος λαϊκιστής»

Σε συνέντευξή του στο podcast «The Rest is Politics» ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου «υπήρξε μια πολύ χαρισματική προσωπικότητα» προσθέτοντας όμως πως «ήταν ένας πρωτόλειος λαϊκιστής». «Συζητάτε πολύ για τον λαϊκισμό, αλλά ο Παπανδρέου ήταν λαϊκιστής. Υποσχέθηκε τον ουρανό και κατέληξε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αλλά ήταν επίσης διανοούμενος και σίγουρα ένας πολύ, πολύ ικανός πολιτικός. Ωστόσο, βλέποντας πόση πόλωση υπάρχει στην πολιτική σήμερα, και εκείνα τα δύσκολα χρόνια υπήρχαν μεγάλες διαφορές και νομίζαμε ότι ήταν ο ένας έτοιμος να ορμήσει στον άλλο, υπήρχε ωστόσο ένα επίπεδο σεβασμού. Και η πολιτική εξακολουθούσε να παίζεται με τους κανόνες του παιχνιδιού» παρατήρησε.

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο «The Rest is Politics»: Οι αναφορές του για Βενιζέλο, Παπανδρέου και τον πατέρα του

ΠΑΣΟΚ: Προσπαθούν να αναθεωρήσουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Οι παραπάνω αναφορές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη, που κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να αναθεωρήσει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, θυμίζοντας την παρακαταθήκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Όσο και αν προσπαθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Πρωθυπουργός να αναθεωρήσουν τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει πως ήταν η Ελλάδα πριν το 1981 και πως την άλλαξαν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου όπως είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, η ίδρυση του ΑΣΕΠ» επισήμανε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.

«Όλα αυτά άλλωστε πιστοποιούνται σε κάθε διαθέσιμη δημοσκόπηση, που αναδεικνύει τον Ανδρέα Παπανδρέου πιο επιτυχημένο και δημοφιλή Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα» πρόσθεσε το κόμμα.

«Ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κατάλαβε τη σημασία των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο»

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στα παλαιστινιακά εδάφη, αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στον Ανδρέα Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά του στη σφυρηλάτηση των δεσμών της χώρας με τον παλαιστινιακό λαό και τον αραβικό κόσμο.

«Η σχέση μας με τους Παλαιστίνιους είναι βαθιά. Το 1981, ο Γιάσερ Αραφάτ γνώρισε τιμές αρχηγού κράτους επισκεπτόμενος την Αθήνα. Ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τη νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κατάλαβε τη σημασία των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και οικοδόμησε γερές βάσεις φιλίας και συνεργασίας μαζί του» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η οικογένειά του «έχει αναφορές στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Ανδρέας Παπανδρέου έφερε μια μεγάλη αλλαγή, έφερε τομές στην ελληνική κοινωνία, από τη συμφιλίωση μέχρι τη μοιχεία, μέχρι το ΕΣΥ και ούτω καθ` εξής».

Ενότητα και… ηγέτη αναζητούν οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς