Τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι εν μέσω δύο πολέμων, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες, ισχυρές και απτές, για να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς την ειρήνη και την ευημερία.
| Δήλωση ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες
https://t.co/WBm3sw1xO8 pic.twitter.com/4mRoul8OgW
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 27, 2024
«Πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών»
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, είπε ότι «θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε πέντε υπουργούς εξωτερικών από τα αραβικά κράτη και τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να συντονίσουμε τις δράσεις μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας».
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε άμεσο τερματισμό όλων των εχθροπραξιών. Πρέπει να έχουμε απελευθέρωση όλων των ομήρων. Πρέπει να εργαστούμε για περαιτέρω ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Επίσης, πρέπει να εργαστούμε για τη λύση των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Επιπλέον, θα ήθελα να πω ότι θα προτείνω τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας, που θα περιλαμβάνει υπουργούς Εξωτερικών, τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απευθυνθούν και στα δύο μέρη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα υπάρξουν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».
«Περισσότερες πρωτοβουλίες για αλληλεγγύη προς την Ουκρανία»
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω πρωτοβουλίες για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία. Δεν πρόκειται μόνο για έναν πόλεμο που αφορά στην εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία. Είναι ένας πόλεμος που αναδεικνύει την ανάγκη για την επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου και την καταδίκη κάθε αναθεωρητισμού. Και μπορούμε να δούμε πώς η διάχυση των συνεπειών θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρώπη».