Όπως έχει φανεί από την σύγχρονη ιστορία της περιοχής, κανείς δεν θα ήθελε να ηγεμονεύει η Τουρκία στην θάλασσα. Για τον λόγο αυτό το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει βάλει στόχο να καταστεί η ο ελληνικός στόλος «παίκτης» στην περιοχή αλλά κυρίως να προστατεύσει την κυριαρχία της χώρας στο Αιγαίο.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα -καθότι εγκρίθηκε ήδη από το ΣΑΓΕ– είναι θέμα ημερών να δοθεί το πράσινο «φως» από το ΚΥΣΕΑ για τη συμπαραγωγή, τη σχεδίαση και τη προμήθεια φρεγατών Constellation, προμηνύεται πως το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζεται για νέες προμήθειες ώστε να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο στόλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα να «περάσει» το θέμα και από την Διεύθυνση Εξοπλιστικών Προγραμμάτων για να μπει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης.
Άλλωστε όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, «στο Πολεμικό Ναυτικό η χώρα δεν πρόκειται να έχει μόνο μια πηγή προμήθειας. Βεβαίως θέλουμε το Πρόγραμμα Constellation, βεβαίως θα πάμε στο Πρόγραμμα Constellation– αυτό το έχουμε πει. Είναι ένα πρόγραμμα μακράς πνοής, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ διότι εκεί δεν είναι μόνο θέμα παραγωγής στην Ελλάδα, ναυπήγησης στην Ελλάδα, είναι και θέμα σχεδιασμού επί τη βάσει των αναγκών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Αλλά πάντοτε θα υπάρχει μια διαφοροποίηση πηγών».
Επιπλέον, όπως έχει προαναγγείλει ο ΥΕΘΑ δεν φαντάζει διόλου απίθανο και το σενάριο για προμήθεια τέταρτης φρεγάτας FDI Belharra αλλά και το «ξεπάγωμα» όσων αφορά την προμήθεια κορβετών.
«Θέλω να ξεκαθαρίσω, δεν έχουμε βάλει στο “ράφι” ούτε τη λογική της option προμήθειας τέταρτης φρεγάτας Belharra ούτε το ζήτημα των κορβετών. Είναι κι αυτό μέσα στις πιθανότητες τις οποίες έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο συνέδριο του DEFEA.
Ν. Δένδιας: Δεν μπαίνει στο «ράφι» το σενάριο για κορβέτες και 4η Belharra
Δεν είναι τυχαία και η επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας από τις 21 έως και τις 23 Απριλίου στο ναυπηγείο στη Λοριάν της Γαλλίας όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ).
Τα ερωτηματικά για τις LCS
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια αμερικανικανικών φρεγατών LCS από τις ΗΠΑ ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα θα δεχθεί την δωρεάν βοήθεια σκαφών που θα έχουν επιδιορθώσει τα τεχνικά προβλήματά τους.
«…Εάν δεν μας παραχωρηθούν δωρεάν, επαναλαμβάνω δωρεάν, οι LCS οι οποίες θα έχουν θεραπεύσει τα προβλήματά τους, βεβαίως έχουμε δεύτερη και τρίτη λύση» έχει διαμηνύσει ο κ. Δένδιας.
Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ
Στο «τραπέζι» υπάρχει και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ΜΕΚΟ, μέσα σε ένα πλαίσιο πολύ σφιχτού δημοσιονομικού προγράμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της «Ν», ανάλογα με το πρόγραμμα προμηθειών θα αποφασιστεί σε τι βαθμό θα εκσυγχρονιστούν οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ.
Το ΓΕΝ έχει εκπονήσει σενάρια για light, μεσαίο και ριζικό εκσυγχρονισμό, αλλά ποιο θα επιλεγεί εξαρτάται από το κόστος και την εξέλιξη των προγραμμάτων εξοπλισμού .
Θεωρείται βέβαιο, πως το Π.Ν. εξετάζει και το ενδεχόμενο προμήθειας υποβρυχίων ενώ στον σχεδιασμό μπαίνουν και drone επιφανείας όπως και υποβρύχια, θέμα που αναμένεται να επιλυθεί με την έναρξη της λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).
Άλλωστε η πολιτική βούληση του υπουργού Εθνικής Άμυνας –σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό- έχει διαφανεί από την δήλωσή του επί του νομοσχεδίου Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, στη Βουλή.
«Η Τουρκία, πράγματι, έχει μπει σε ένα μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεων και αποκτήσεως υλικού. Η Ελλάδα διεκδίκησε πάντοτε την υπεροχή στη θάλασσα [..] από γεννήσεως του ελληνικού κράτους, υπό οποιαδήποτε μορφή ακόμα και των κρατών-πόλεων της αρχαιότητας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμό. Πρέπει να ανακτήσουμε το χρόνο που χάσαμε στα χρόνια της κρίσης».
Διαβάστε επίσης