Τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, ζητούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Όπως δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, και επιβεβαίωσε αργότερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αργος, Μητσοτάκης και Τουσκ ζητούν να τεθεί προς συζήτηση το ζήτημα στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουνίου.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, η οποία είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, υιοθέτησε κατά τη διάρκεια του debate για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα. «Πρώτα από όλα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, επιμένοντας στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και παραπέμποντας στην πρόσφατη εισήγηση του Ελληνα πρωθυπουργού. Παρόμοιες ήταν οι αναφορές της κ. φον ντερ Λάιεν και σε ανάρτησή της.
Ukraine is fighting a war of freedom against oppression.
Ukraine fights for our values.
So let’s keep supporting Ukraine & ramp up our defence at the same time
We need less fragmentation and common projects
Like an air defence shield as proposed by @kmitsotakis & @donaldtusk. pic.twitter.com/r06IKFkb7X
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen_epp) May 23, 2024
Τι αναφέρουν στην επιστολή
Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.
Η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας -που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα «Iron Dome» που χρησιμοποιεί το Ισραήλ- όταν συναντήθηκε με τον κ. Τουσκ στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, Βαρσοβία, τον Απρίλιο.
Αντιπυραυλική ασπίδα για ολόκληρη την Ευρώπη
Την πρωτοβουλία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Αργος όπου πραγματοποίησε την Πέμπτη περιοδεία, λέγοντας:
«Σήμερα συνυπέγραψα μία επιστολή μαζί με τον Πολωνό Πρωθυπουργό, τον καλό μου φίλο Ντόναλντ Τουσκ, προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με κοινοποίηση σε όλους τους ομολόγους μου, όπου ζητώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για σημαντικά αμυντικά έργα τα οποία θα αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.
Και το παράδειγμα το οποίο της έδωσα είναι η δημιουργία μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη.
Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν καταφέρναμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο αμυντικό σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους. Με ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουμε εθνικούς πόρους για μια ανάγκη η οποία είναι και εθνική και ευρωπαϊκή»