Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε στην Κάρπαθο επιμνημόσυνη δέηση του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε από δολοφονικό ελιγμό Τούρκου πιλότου, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, στις 23 Μαΐου 2006.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή ευρισκόμενος στο μνημείο του Σμηναγού Ηλιάκη.
Ν. Δένδιας: «Επιβεβαίωσε την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων»
«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση μνήμης, εδώ στην ακριτική Κάρπαθο, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, ο οποίος στις 23 Μαΐου 2006 ανήλθε στο Πάνθεον των ηρώων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, προσπαθώντας να αναχαιτίσει αεροσκάφη που εισήλθαν παραβιάζοντας τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Υπερασπιζόμενος, δηλαδή, την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.
Συνεπής, λοιπόν, στον όρκο τήρησης του Συντάγματος της Πατρίδας μας, επιβεβαίωσε την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζει το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έτοιμο να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Κυρίες και κύριοι, το ξέρετε, η αποστολή των πιλότων των μαχητικών μας αεροσκαφών απαιτεί επαγγελματισμό, αλλά απαιτεί κυρίως γενναιότητα και αυταπάρνηση, και δυστυχώς, πολλές φορές μέχρι θυσίες.
Αυτό επιβεβαιώθηκε με τον θάνατο του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.
Θα ήθελα να αποτίσω συνολικά φόρο τιμής στους πιλότους μας που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος, 167 πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα.
Έχω δεσμευθεί ηθικά να αναφέρομαι πάντοτε ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου.
Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΣΚΑΡΗ (2015)
Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΖΑΓΚΑ (2015)
Στον ΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΧΡΗΣΤΟ ΜΟΥΛΑ (25/7/2023)
Στον ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΠΕΡΙΚΛΗ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ (25/7/2023)
Και στον ΕΠΙΣΜΗΝΑΓΟ (Ι) ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΚΩΣΤΕΑ (27/12/2023)
Ανθρώπους που μαζί με τους συναδέλφους τους, αγωνίστηκαν και κατέθεσαν το μέγιστο αγαθό, τη ζωή τους.
Αποτελούν παράδειγμα για τις νέες γενιές των Ελλήνων. Σε μια εποχή προκλήσεων, η ορθή τιμή στη μνήμη τους είναι να συνεχίσουμε το όραμα θωράκισης της Πατρίδας μας, θεμελιώνοντας το «αύριο» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Η «Ατζέντα 2030» αποτελεί το χρονικό σημείο που αυτό το «αύριο» πρέπει να είναι απολύτως ορατό στους Έλληνες πολίτες και όχι μόνο σε αυτούς.
Αποτελεί, λοιπόν, προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, το 2030 να διαθέτει τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη νέας γενιάς, F-16 Viper, Rafale, F-35, οδηγώντας έτσι την Πολεμική μας Αεροπορία και την Πατρίδα μας σε μια νέα εποχή και στη δημιουργία μιας ισχυρής αεροπορικής δύναμης αποτροπής. Τολμώ να πω της πιο ισχυρής δύναμης αποτροπής στην Ιστορία της Ελλάδας.
Θα αποδείξουμε έτσι ότι η θυσία των ανθρώπων μας, των πιλότων μας, δεν ήταν μάταιη. Δεν στερήθηκε νοήματος. Έχουμε ηθική υποχρέωση, κυρίες και κύριοι, να παραδειγματιζόμαστε από τον Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, από το πρότυπο της θυσίας για την Πατρίδα.
Τιμάμε την απώλεια. Υποσχόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία και η ευρύτερη οικογένειά του, πέρα από τη στενή βιολογική του οικογένεια, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον διατηρούν ολοζώντανο στη μνήμη τους.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν και τα λόγια του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη.
Δ. Γρηγοριάδης: Πένθιμη αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα συμβολική μέρα
«Κάθε χρόνο, η 23η Μαΐου αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία μια ημέρα
σίγουρα πένθιμη αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα συμβολική. Είναι μια από εκείνες τις ημερομηνίες ορόσημα, που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη όλης της αεροπορικής οικογένειας, διότι ο εμφατικός τρόπος της θυσίας του ήρωα Κώστα Ηλιάκη, μας θυμίζει τον όρκο στη πατρίδα και τα ιερά σύμβολα καθώς και το χρέος στην εκτέλεση της αποστολής της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναμοχλεύει την μνήμη μας για όλες τις προηγούμενες θυσίες των Αεροπόρων μας και μας αναγκάζει να συνειδητοποιήσουμε ότι κατά την εκτέλεση της Αποστολής δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στο καθήκον μας με οποιοδήποτε κόστος».
Ο Α/ΓΕΑ πρόσθεσε ότι «Την αποφράδα εκείνη ημέρα του 2006, εδώ στη θάλασσα αυτού του τόπου, στην άκρη της Ελλάδας, ο ήρωας Κώστας Ηλιάκης πέταξε στην αιωνιότητα και έφυγε από κοντά μας με τόσο άδικο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα με τόση τιμή και περηφάνια. Στο νου μου έρχεται αυθόρμητα το τραγούδι, που γαλούχησε γενιές και γενιές Ικάρων και συνεχίζει ακόμα να σφυρηλατεί την προσωπικότητά τους και να δείχνει από τί υλικό είναι φτιαγμένοι:
«… κι αν η μοίρα το θελήσει, μια μέρα να πεθάνω, θέλω του χάρου το
φιλί μες στο αεροπλάνο».
«Οι αεροπόροι μας δουλεύουν μέρα και νύχτα, για να πετούν και να αναχαιτίζουν αυτούς που δεν σέβονται το διεθνες δίκαιο και νομίζουν ότι μπορούν να το αμφισβητούν»
«Τέτοια είναι η φτιαξιά των Αεροπόρων μας, γεμάτη πάθος, ηρωισμό, πόνο,
ιδρώτα και αίμα. Έτσι ήταν φτιαγμένος και ο ήρωας Κώστας Ηλιάκης. Αγαπούσε την Πολεμική Αεροπορία, αγαπούσε την πατρίδα και δεν θα δίσταζε να δώσει τα πάντα γι’ αυτήν, ακόμα και τη ζωή του, όπως και το έπραξε. Είμαι σίγουρος ότι, ακόμη και εάν γνώριζε από πριν την κατάληξη της αποστολής του, δεν θα άλλαζε τίποτα. Θα χυνόταν με την ίδια αυταπάρνηση, ορμή και ζήλο, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης σε όλους όσοι επιβουλεύονται την ελευθερία της πατρίδας μας και την εθνική μας κυριαρχία. Θα ήταν εκεί όπως και οποιοσδήποτε Έλληνας Αεροπόρος, στις ουράνιες επάλξεις, για να παραμείνουν οι γαλάζιοι ελληνικοί ουρανοί λεύτεροι. Και σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό. Γιατί τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας είναι το καύσιμο στους κινητήρες των αεροσκαφών μας και αυτά που οδηγούν τις σκέψεις, τις προσπάθειες και τις ενέργειές όλων των στελεχών της Πολεμικής μας Αεροπορίας που δουλεύουν μέρα και νύχτα, για να πετούν τα αεροπλάνα μας και να αναχαιτίζουν αυτούς που δεν σέβονται το διεθνες δίκαιο και νομίζουν ότι μπορούν να το αμφισβητούν. Είναι γελασμένοι και αν ποτέ τολμήσουν θα μας βρούν εκεί στους ουρανούς του Αρχιπελάγους δυνατούς και αποφασισμένους.».
«Έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος»: Οι τελευταίες στιγμές του ήρωα Κώστα Ηλιάκη
«Ο μικρός μου αδερφός θυσιάστηκε για την πατρίδα»
Ο αδερφός του Σμηναγού Ηλιάκη, Φίλιππος, αρχικά ευχαρίστησε όλους όσοι τιμούν εδώ και 18 χρόνια τη μνήμη του αδερφού του.
«Είναι σαν να έγινε εχθές. Ο μικρός μου αδερφός θυσιάστηκε για την πατρίδα. Θα είμαστε πάντα εδώ. Πολιτεία, Ένοπλες Δυνάμεις, λαός.
Έτσι θα δείχνουμε στην Τουρκία ότι δεν θα δεχτεί η Ελλάδα αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας».
Στην τελετή παραβρέθηκαν, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.
Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των
Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σπαρτιατών, κ.
Βασίλειος Στίγκας, οι Βουλευτές Δωδεκανήσου και Χίου, κ. Εμμανουήλ
Κόνσολας και κ. Σταύρος Μιχαηλίδης αντίστοιχα, ο Αρχηγός του
Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης
Γρηγοριάδης και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου
Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, η Έπαρχος Καρπάθου –
Ηρωικής Νήσου Κάσου, κα Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Δήμαρχος
Καρπάθου, κ. Μιχαήλ Φελλουζής, ο Αιδεσιμολογιότατος
Πρωτοπρεσβύτερος Ευτύχιος Πετράκης, ως εκπρόσωπος του
Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού, ο Διοικητής
της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Χατζής, ως εκπρόσωπος του
Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο Διοικητής του Ναυτικού
Σταθμού Ρόδου, Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Σελάς ΠΝ, ως εκπρόσωπος
του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Αρχηγός Τακτικής
Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, o
Δήμαρχος Ηρωικής Νήσου Κάσου, κ. Μιχαήλ Ερωτόκριτος, ο
Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων, κ. Στυλιανός Μιχαηλάκης, μέλη της
οικογένειας, επίτιμοι Αρχηγοί, αντιπροσωπείες Αξιωματικών των
Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μέλη Ενώσεων
Αποστράτων Αξιωματικών, εκπρόσωποι Συλλόγων, πολιτειακές και
θρησκευτικές Αρχές και πλήθος κόσμου.