Από την Φλώρινα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς την νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τους δρόμος θα είναι κλειστός, «αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας, για την ονομασία της χώρας τους».
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε: «Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».
Μάλιστα, συμπλήρωσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι όταν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία ήταν απέναντι. Είχε πει, όμως, με απόλυτη εντιμότητα ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε, να σκίσουμε, να αλλάξουμε με έναν νόμο και με ένα άρθρο μία διεθνή συμφωνία. Θα αναγκαστούμε να τη σεβαστούμε και να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε με αυτή τη συμφωνία».
Για την άμυνα
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας «έχει επενδύσει ουσιαστικά στην αμυντική της θωράκιση. Το έκανε αυτό από το υστέρημα των Ελλήνων. Σε λίγες μέρες από τώρα θα βρεθώ προσκεκλημένος του Προέδρου Macron στη Νορμανδία για τα 80 χρόνια από την Απόβαση που έγινε 6 Ιουνίου του 1944 και πριν από αυτό θα επισκεφθώ το ναυπηγείο της Λοριάν, όπου ναυπηγούνται και οι τρεις ελληνικές υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra.
Αυτές οι φρεγάτες θα μας δώσουν σημαντική υπεροχή στη θάλασσα. Χρηματοδοτούνται, όμως, από το υστέρημα των Ελλήνων. Για σκεφτείτε αν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο, το οποίο να χρηματοδοτεί κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, έτσι ώστε να πληρώνουμε λιγότερα τελικά εμείς από τον εθνικό προϋπολογισμό για την άμυνα. Πόσο σημαντική πρωτοβουλία θα ήταν αυτό; Κάτι το οποίο διαπραγματευόμαστε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Για την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έλαβε σήμερα την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή που είχε στείλει στην πρόεδρο της για το θέμα της ακρίβειας στην Ελλάδα. Επισήμανε ότι στην απάντηση της η Κομισιόν του λέει ότι έχει δίκιο, ότι υπάρχουν κάποιες πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες διάφορα γραφειοκρατικά τερτίπια μπορούν να τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα από ότι στη Γερμανία και να στοιχίζει πιο ακριβά το ίδιο προϊόν στην Ελλάδα, αδικαιολόγητα, από ότι μπορεί να στοιχίσει σε μία άλλη αγορά.
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε για «παραλογισμό» την αντιπολίτευση, επειδή, όπως τόνισε, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση γιατί ζήτησε από την Ευρώπη να τη βοηθήσει, την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δίκιο γι’ αυτά που λέει στην επιστολή.
Για το 41% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές είπε ότι δεν είναι ποσοστό αλαζονείας, αλλά ποσοστό ευθύνης και σκληρής δουλειάς. «Όπως ξέρετε, σε κάθε προεκλογική περίοδο προσπαθώ να επισκέπτομαι όσο περισσότερα μέρη μπορώ. Αυτή τη φορά αισθάνθηκα ιδιαίτερα την ανάγκη να το κάνω, επειδή ακούω από πολλούς συμπολίτες μας ότι αυτές οι ευρωεκλογές μπορεί να μην έχουν και τόσο μεγάλη σημασία, ότι το ποιος κυβερνάει τη χώρα κρίθηκε -και πράγματι κρίθηκε- στις τελευταίες εκλογές», σχολίασε.
Σχετικά με τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο απώτατος στόχος για τη ΝΔ είναι να εξασφαλίσει 9 βουλευτές. Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Σκεφτείτε τι περάσαμε μαζί: μία πανδημία, μία ενεργειακή κρίση, μία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν πόλεμο ουσιαστικά στην «καρδιά» της ηπείρου μας, μια κρίση στη Μέση Ανατολή, δυσκολίες με τους εξ ανατολών γείτονές μας, προβλήματα με κάποιους βόρειους γείτονές μας».
Σε ότι αφορά την περιοχή της Φλώρινας σημείωσε ότι θα φτάσει το φυσικό αέριο στην περιοχή κι αυτό θα μειώσει το κόστος θέρμανσης για τους κατοίκους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση θα δώσει σαφή απάντηση για το πώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο σύνδεσης της Φλώρινας με την Πτολεμαΐδα.
Τον πρωθυπουργό καλωσόρισαν ο δήμαρχος Φλώρινας, Βασίλης Γιαννάκης, και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης.
Πριν απευθυνθεί στους πολίτες ο πρωθυπουργός περπάτησε στον κεντρικό πεζόδρομο.