Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Πρωτοβουλία για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής για την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» απέστειλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη.

Το κόμμα καλεί ειδικότερα τη Βουλή των Ελλήνων να απευθυνθεί, με ομόφωνο ψήφισμα και από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και, συγκεκριμένα, στον ΟΗΕ και την UNESCO, με αίτημα να καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας». η 9η Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού», επισημαίνεται στην επιστολή».

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας:

«Προς 

Τον Πρόεδρο της Βουλής 

κ. Κωνσταντίνο Τασούλα 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η ελληνική γλώσσα αποτελεί πανθομολογουμένως μια γλώσσα με ξεχωριστή σημασία για την ανάπτυξη και εξέλιξη του πανανθρώπινου πολιτισμού. Η Ελληνική υπήρξε διαχρονικά η γλώσσα της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, των τεχνών και των επιστημών, μέσω της οποίας η παγκόσμια κοινότητα κατέστη κοινωνός του ελληνικού πολιτισμού αλλά και πανανθρώπινων αξιών, ενώ ομιλείται αδιάλειπτα εδώ και αιώνες. 

Το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης και εορτασμού της ελληνικής γλώσσας, όπως αναδεικνύεται με το πρόσφατο και εμπεριστατωμένο άρθρο του καταξιωμένου ομότιμου καθηγητή Γλωσσολογίας, κ. Γ. Μπαμπινιώτη, είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, όχι μόνο για τον πανταχού ελληνισμό, αλλά και για τον παγκόσμιο χώρο. Η καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου του εθνικού μας ποιητή, Δ. Σολωμού, ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» μέσω της υπ’ αριθμ. ΑΣ17889/24.04.2017 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Εσωτερικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών (ΦΕΚ Β’ 1384), αποτελεί σήμερα, παρά την δοθείσα ονοματολογία, έναν αμιγώς εσωτερικό, ελληνικό εορτασμό. Δυστυχώς, η μέσω της ανωτέρω ΚΥΑ δέσμευση ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα μεριμνούσε, ώστε να καθιερωθεί η 9η Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας» στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, όπως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ή της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), δεν υλοποιήθηκε ούτε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που τη διαδέχθηκαν.

Κατά τούτο, θεωρούμε ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να απευθυνθεί, με ομόφωνο ψήφισμα και από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών, στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και, συγκεκριμένα, στον ΟΗΕ και την UNESCO, με αίτημα ακριβώς την καθιέρωση της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας». Η καθιέρωση ενός πράγματι παγκόσμιου εορτασμού, στα πρότυπα αντίστοιχων εορτασμών άλλων γλωσσών, θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην μακρά συμβολή της Ελληνικής στην καλλιέργεια και την προαγωγή του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αναγκαίες προς τούτο ενέργειες».