Με προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τα τεκταινόμενα στην Βαλκανική «γειτονιά» και στόχος είναι να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις. Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η εκτίμηση είναι πως μπορεί να υπάρξουν ήρεμα νερά το καλοκαίρι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν εξαλειφθεί οι διάφορες. Την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπεται προς την Βόρεια Μακεδονία είναι πως πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Οσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την κυβέρνηση αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως είναι σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες (όπως για παράδειγμα η οικονομική συνεργασία). Παράλληλα σημειώνεται πως είναι κέρδος το γεγονός ότι μπορεί να συζητάνε οι δύο πλευρές ακόμα και για δύσκολα θέματα στα οποία διαφωνούν χωρίς να προκαλούνται εντάσεις.
«Παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε και να συμφωνούμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα δεν περνά απαρατήρητο πως έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές και πως τους τελευταίους 15 μήνες ουσιαστικά υπάρχει μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο.
Στην Αθήνα βέβαια δεν έχουν αυταπάτες πως θα αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη η τουρκική στάση και υπογραμμίζεται πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. «Βεβαίως και θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα» σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως δεν αφορά την Τουρκία αλλά είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει αμιγώς περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα λέει η Άγκυρα πως υποκρύπτεται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα κάτω από αυτή την απόφαση υπογράμμισε εμφατικά «και εγώ σας λέω ότι δεν υποκρύπτεται τίποτα. Κατά συνέπεια, ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας η Ελλάδα προφανώς και δεν ζητά τη γνώμη κανενός»
Πάντως παρά τις εστίες διαφωνίας οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν έδειξαν πως θέλουν να παραμείνουν στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα έχουν ήδη κλείσει τα επόμενα ραντεβού τους, με στόχο να διατηρηθεί η «νηνεμία» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα θα συναντηθούν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη και πιθανότατα το καλοκαίρι στην Ουάσιγκτον όπου θα βρεθούν για την σύνοδο του ΝΑΤΟ. Όσον αφορά στην επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, με βάση το σχεδιασμό θα πραγματοποιηθεί στην ‘Αγκυρα περί το τέλος του έτους.
Τα «μηνύματα» στη Βόρεια Μακεδονία
Σαφές μήνυμα πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας συνιστά προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή της πορεία στέλνει η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή στην ορκωμοσία της η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία». Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση απάντηση της κυβέρνησης, σαφή μηνύματα εστάλησαν από ΗΠΑ και Βρυξέλλες, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο εσωτερικό της γείτονος.
«Οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας, είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ. Μάλιστα κατέστησε σαφές πως «εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται»
H Αθήνα για τις κινήσεις Ράμα
Στην Αθήνα θεωρούν πως ήταν «άκαιρη» η απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη και να μιλήσει σε ομοεθνείς του σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστηρίου του Γαλατσίου. Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα ο Αλβανός πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος στο συγκεκριμένο θέμα και δήλωσε πως δεν υφίσταται ζήτημα Μπελέρη
Χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε: «Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται στον κορμό του Κράτους Δικαίου, της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, άρα καταλαβαίνουμε όλοι είναι ένα ζήτημα που κατεξοχήν τον αφορά. Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά κατεξοχήν το ζήτημα της Ευρώπης, της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας». Για να προσθέσει «επειδή το πρώτο βήμα σε κάθε πορεία ένταξης μιας χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τα θεμελιώδη, δηλαδή κράτος δικαίου, δημοκρατία, σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών, το πρώτο βήμα, το οποίο θα πρέπει να έχει υπόψη του ο κ. Ράμα, είναι ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών».