«Ο καθένας μας, μέσα από τη στάση του στη ζωή, πολιτική κάνει, με το να ψηφίζει, με το να μην ψηφίζει, με το να διαμαρτύρεται, με το να ανησυχεί, με το να δραστηριοποιείται. Αυτό λοιπόν κι εγώ νιώθω ότι έκανα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τη δουλειά μου, είτε εστιάζοντας κατά καιρούς σε εκπομπές λίγο πιο διερευνητικές, πάντα με κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό αποτύπωμα, είτε και ακόμη μέσα από τις τοποθετήσεις που μπορεί να έκανα σε διάφορα ζητήματα», ανέφερε η υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, Ελεονώρα Μελέτη, μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, το μεσημέρι στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη.
Η κ. Μελέτη είπε έγκειται και στην ατομική ευθύνη του καθενός η συμμετοχή στα κοινά. «Καταλαβαίνω την αμφισβήτηση που μπορεί να έχουν κυρίως τα πιο νέα παιδιά προς την πολιτική και άλλους θεσμούς» τόνισε και σημείωσε ότι «η στροφή που γίνεται προς τα πιο κοινωνικά ζητήματα είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Νιώθω ότι ο κόσμος έχει περισσότερο ανάγκη από μια προσέγγιση ενσυναίσθησης ως προς τα πράγματα, μια πιο ανθρώπινη προσέγγιση, από ανθρώπους που αφουγκράζονται τις ανάγκες της κοινωνίας».
«Πιστεύω στη νέα γενιά»
«Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Και εγώ όταν ξεκίνησα να ψηφίζω, υπήρχε πάλι αυτή η αίσθηση» τόνισε η κ. Μελέτη. Υπογράμμισε, δε, ότι «έχω πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στους νέους, είναι πολύ πιο ανήσυχοι σε σύγκριση με το παρελθόν, ψάχνουν περισσότερο τα πράγματα».
«Πιστεύω στη νέα γενιά και η νέα γενιά αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ανακαλύψει τη δύναμη που έχει στα χέρια της, τη δύναμη που έχουν όλοι οι ψηφοφόροι στα χέρια τους και να ψηφίζουν σε οποιαδήποτε κάλπη, να μην υποτιμούν καμία εκλογική αναμέτρηση, είναι πολύ σημαντικό να ασκούν το δικαίωμά τους γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνονται και οι ίδιοι συνδιαμορφωτές μιας πραγματικότητας στην οποία θα κληθούν να ζήσουν. Επομένως, πρέπει να έχουν λόγο. Η εξουσία δεν είναι στους πολιτικούς, δεν είναι στα πρόσωπα των θεσμών, είναι στους ίδιους, εκείνοι διαμορφώνουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα κληθούν να ζήσουν» σημείωσε.
Η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ν.Δ. επεσήμανε ότι όλα τα ευρωψηφοδέλτια περιέχουν και πρόσωπα από το καλλιτεχνικό και αθλητικό στερέωμα, καθώς και από το τηλεοπτικό πεδίο. «Καταλαβαίνω ότι για κάποιους θεωρείται πλεονέκτημα αυτή η δημοσιότητα, την οποία δεν την έχουν μόνο τα τηλεοπτικά πρόσωπα, την έχουν και οι αθλητές, την έχουν και οι καλλιτέχνες. Στη δική μου περίπτωση, εγώ νιώθω ότι για εμένα είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, γιατί με τον τρόπο που παρουσιάζεται στη συνείδηση του κόσμου η αίσθηση του “celebrity” δεν είναι θετική. Ίσα-ίσα που χρησιμοποιείται σαν απαξιωτικός όρος για έναν άνθρωπο που μπορεί να έχει και άλλα προσόντα εκτός από μια καριέρα πολλών χρόνων στο τηλεοπτικό πεδίο. Το βιογραφικό μου σαφώς και είναι διαθέσιμο για όποιον θέλει να δει και πέρα από αυτό το πρίσμα» τόνισε.
Ελεονώρα Μελέτη: Από τη δημοσιογραφία, στη μάχη για την Ευρωβουλή – Το βιογραφικό της
«Από εκεί και έπειτα, και εγώ δεν έχω εργαλεία που έχουν άλλοι και τα οποία τους δίνουν ένα προβάδισμα. Δηλαδή, δεν έχω το οργανωτικό κομμάτι στο επίπεδο που το έχουν καλλιεργημένο άλλοι συνυποψήφιοι. Δεν έχω έναν μηχανισμό που να δουλεύει πίσω από εμένα για εμένα. Δεν έχω κάποιο μεγάλο επιτελείο, είναι κάποιοι εθελοντές που έχουν εκφράσει την επιθυμία να με βοηθήσουν σε αυτό το έργο, που και για εμένα είναι πολύ ξένο, και βέβαια έχω και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του χρόνου σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους. Δεν είχα χρόνο, επειδή και η υποψηφιότητά μου ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, να κάνω κάποιες παρουσιάσεις ή περιοδείες σε διάφορες περιοχές» συμπλήρωσε η κ. Μελέτη.
Σημείωσε, δε, ότι «θα μου δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσω περισσότερα πράγματα για την κοινωνική ατζέντα που θα ήθελα να υπηρετήσω σε περίπτωση που ο κόσμος με εμπιστευθεί, με αφορμή κάποιες επισκέψεις που θα κάνω σε μεγάλες πόλεις για την κυκλοφορία του νέου βιβλίου μου. Το βιβλίο, που ήταν προγραμματισμένο πριν τα Χριστούγεννα να κυκλοφορήσει τώρα, πραγματεύεται το πολύ σημαντικό κομμάτι της συναισθηματικής κακοποίησης, μια μορφή βίας την οποία δεν αναγνωρίζουμε αν και πολλοί την υφίστανται σε πολλαπλούς χώρους. Μπαίνει λοιπόν στο τραπέζι μέσα από ένα προσωπικό βίωμα. Δεν εστιάζουμε τόσο σε αυτό, όσο στο αισιόδοξο μήνυμα ότι μπορείς να βγεις από αυτό και να το μετουσιώσεις, πηγαίνοντας προς τον δρόμο της ψυχικής ανθεκτικότητας. Η ψυχική ανθεκτικότητα θα αποτελέσει τη βάση για λύσεις σε πολλά κοινωνικά ζητήματα».
Τα κοινωνικά ζητήματα
Ερωτηθείσα αν τα κοινωνικά ζητήματα θα είναι η προτεραιότητά της εφόσον εκλεγεί ευρωβουλευτής, είπε ότι στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν επιτροπές που είναι το αποκλειστικό της ενδιαφέρον. «Όταν έκανα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ήταν ξεκάθαρος πως θα ήθελε να συμπορευθούμε εστιάζοντας περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα» τόνισε.
Η κ. Μελέτη είπε ότι υπάρχει έξαρση των φαινομένων κατά της βίας κυρίως κατά των γυναικών. Ανέφερε ότι στη Γαλλία υπάρχει καθημερινά τουλάχιστον μία γυναικοκτονία και μίλησε για πρόβλημα που αφορά σε όλη την Ευρώπη. «Στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί αρκετά σημαντικά βήματα για την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση» τόνισε. «Είναι ένα θέμα που δυστυχώς θα μας αφορά συνεχώς και πρέπει να σκύψουμε πάνω από αυτό με ενιαία πολιτική» συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τον όρο γυναικοκτονία, είπε ότι «τον χρησιμοποιούμε και τον χρησιμοποιώ και εγώ ορμώμενη από το θυμικό. Σαφώς και οι γυναίκες στοχοποιούνται. Από την άλλη, αν θεσμοθετηθεί ο όρος, θα είναι σαν να ζητάμε μια πιο συγκεκριμένη και ίσως πιο αυστηρή αντιμετώπιση των δραστών, κάτι που ίσως προκαλέσει μια ανισορροπία ως προς το πώς αντιλαμβανόμαστε την αξία της ζωής». Η κ. Μελέτη πρόσθεσε ότι «το κομμάτι της γυναικοκτονίας χρήζει νομικής μελέτης. Από εκεί και έπειτα, ως Ελληνίδα, ως γυναίκα, ως μητέρα, χρησιμοποιώ τον όρο θέλοντας να μεταφέρω τη διαμαρτυρία που φέρει, ότι οι γυναίκες γινόμαστε πιο εύκολα θύματα. Από και έπειτα, τα στερεότυπα που φέρουν αυτό το πατριαρχικό γονίδιο, δεν είναι μόνο ευθύνη των ανδρών. Έχουμε και εμείς ευθύνη ως γυναίκες να μην τα κληροδοτούμε σε επόμενες γενιές. Είναι κάτι που πρέπει να σπάσουμε κοινωνικά όλοι μας, αναλαμβάνοντας δράση».