Skip to main content

Ν. Δένδιας: Δεν μπαίνει στο «ράφι» το σενάριο για κορβέτες και 4η Belharra

naftemporiki.gr

Θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε Viper

Η ενίσχυση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κορβέτες και 4η Belharra εξακολουθούν να ενδιαφέρουν το υπουργείο, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο DEFEA, «δεν μπαίνει στο ράφι το σενάριο για τέταρτη Belharra και κορβέτες».

Ξεκαθάρισε ότι τις LCS από τις ΗΠΑ η Ελλάδα θα τις δεχθεί μόνον ως «δωρεάν βοήθεια και όσα σκάφη έχουν θεραπεύσει τα τεχνικά τους προβλήματα», καθώς σε αντίθετη περίπτωση το κόστος επισκευών είναι δυσθεώρητο.

Αναφορικά με τις Constellation, ο υπουργός επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να είναι συμπαραγωγός.

Για την Πολεμική Αεροπορία ξεκαθάρισε πως θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε Viper, υπογραμμίζοντας τις εξαιρετικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αύριο, Πέμπτη, ο κ. Δένδιας θα παρουσιάσει αναλυτικά στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Καινοτομία με στόχο την παραγωγή, αμυντικών συστημάτων όπως αντιdrone Θόλο, αντι-αεροπορικό Θόλο και μη επανδρωμένα εναέρια, υποβρύχια και θαλάσσια όπλα.

Υπαρξιακής σημασίας για τη χώρα η επιτυχία της Ατζέντας 2030

«Η δυνατότητα να παράγουμε, δεν θα το έλεγα σε αντίστιξη με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 που μπορεί να είναι και νωρίτερα, είναι απολύτως εφικτή, σε ορατό ορίζοντα η χώρα να μπορέσει να παραγάγει αμυντικά συστήματα, πολλαπλασιαστές ισχύος που θα επιτρέψουν στις Ένοπλες Δυνάμεις να βρεθούν σε ένα άλλο επίπεδο» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε άλλη ερώτηση αν αυτή η περίοδος των ήρεμων νερών με την Τουρκία επιτρέψει να εκμεταλλευτεί η χώρα τον χρόνο στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, προειδοποίησε: «Δεν είναι σημαντική, αλλά είναι υπαρξιακή. Εάν δεν τα καταφέρουμε, θα αντιμετωπίσουμε υπαρξιακό πρόβλημα. Η χώρα πρέπει να ξεχάσει το γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο υπήρξαμε».

Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο «ενώνει τις δυνατότητες της πατρίδας μας, αξιοποιώντας και το ανθρώπινο κεφάλαιο προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε πως «το νομοσχέδιο είναι σημαντικό, όχι για την κυβέρνηση, ούτε και για την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά είναι εθνικής σημασίας».

Δήλωσε αισιόδοξος για την ΕΑΒ και τα ΕΑΣ, αλλά σημείωσε πως «δεν είμαι αιθεροβάμων», καθώς υπάρχουν ως βαριά κληρονομία προβλήματα δεκαετιών.

«Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολύ χρήσιμα στοιχεία μέσα στη ελληνική αμυντική βιομηχανία… Δεν μπορεί να υπάρξει η ΕΑΒ χωρίς την αμυντική βιομηχανία, οπότε είναι μια πρόκληση να την εξυγιάνουμε», τόνισε δείχνοντας τις προθέσεις του.

Αναφορικά με τα Ναυπηγεία, σημείωσε πως φιλοδοξεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αναγνωρίζοντας ότι, λόγω της κρίσης, το Ναυτικό έμεινε πίσω.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι δυνατότητες ναυπήγησης σκαφών στα δικά μας ναυπηγεία, τόνισε ο κ. Δένδιας.