Από την Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωσε ότι «παρακολουθήσαμε με μεγάλη ανησυχία τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, που μίλησε για σκέτη Μακεδονία, αυτό είναι αποτέλεσμα της έξαρσης του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων. Η νίκη του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία είναι μία δυσάρεστη, ανησυχητική εξέλιξη για την πορεία στις σχέσεις των δύο κρατών».
Τόνισε μάλιστα ότι «δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή χαραμάδα, που να δίνει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο κ. Χαρίτσης επέρριψε ευθύνες και στην ΝΔ και στον πρωθυπουργό, που, όπως είπε, «αφού φόρεσε τις περικεφαλαίες, όταν ήταν στην αντιπολίτευση» και έκανε «χυδαία αντιπολίτευση πάνω στο Μακεδονικό», τώρα «βρίσκεται μπροστά στο αδιέξοδο και αναγκάζεται να κάνει και την κωλοτούμπα» και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.
Η κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε, για τους λόγους αυτούς, την κυβέρνηση να φέρει προς κύρωση στη Βουλή, έστω και με «πέντε χρόνια καθυστέρηση» τα τρία εναπομείναντα προς κύρωση μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία και πρόσθεσε:
«Εμείς λέμε ότι η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και, βεβαίως, η ευρωπαϊκή πορεία της της Βόρειας Μακεδονίας συναρτάται με την καλή γειτονία και με την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Σε ερώτηση για τις ευρωεκλογές, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «η Νέα Αριστερά θα εκλέξει ευρωβουλευτή, θα εκπροσωπείται στη νέα ευρωβουλή» και «θα αποτελέσει τη θετική έκπληξη αυτών των εκλογών».
«Είμαστε ένα νέο κόμμα, ούτε έξι μήνες ζωής δεν έχουμε, όμως, θεωρώ ότι σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα, έχουμε καταφέρει να εδραιώσουμε την παρουσία μας, να δώσουμε το δικό μας στίγμα και να δείξουμε ότι αυτό το οποίο χρειαζόμαστε σήμερα είναι μία ισχυρή, μαχητική, σοβαρή, και αξιόπιστη, αριστερή αντιπολίτευση στην αλαζονική κυβέρνηση της δεξιάς, στην αλαζονική κυβέρνηση Μητσοτάκη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.
Σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία συζητήθηκαν στην εκδήλωση, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι «κεντρικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστούν, έτσι ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια των πολιτών για ανάκτηση του δημόσιου χώρου, για περιβαλλοντικές υποδομές, για αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ρύπανσης, για την έλλειψη πρασίνου». «Όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία δεν μπορούμε στην εποχή μας να τα βλέπουμε ως πολυτέλεια», είπε ο κ. Χαρίτσης.
«Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο μελετημένη πόλη, αλλά δεν γίνεται κανένα έργο, υπάρχει μία αίσθηση ματαίωσης για οτιδήποτε πάει να συμβεί» πρόσθεσε η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα και πρόσθεσε: «Θα πω, κανένα έργο εκτός στρατηγικού σχεδιασμού, με οικονομική θεώρηση και χωροταξική θεώρηση, τίποτα χωρίς τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, με διαφάνεια, αυτά είναι στοιχεία που εξασφαλίζουν μία πόλη, πραγματικά βιώσιμη».
Nωρίτερα ο κ Χαρίτσης συναντήθηκε με την δήμαρχο Καλαμαριάς κα Χρύσα Αράπογλου με την οποία συζήτησε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει για το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς. Η κ. Αράπογλου ανέλυσε στον κ. Χαρίτση το πολυπαραγοντικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου των 6 χιλιομέτρων και την αποφασιστικότητα της διοίκησης να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. Ο κ. Χαρίτσης, τόνισε πώς το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.