Skip to main content

Διαφώνησαν για τη Χαμάς – Ερντογάν: Δεν είναι τρομοκράτες, είναι αντιστασιακοί

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ο χαρακτήρας της Χαμάς, σχεδόν μονοπώλησαν τις κοινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας και ο χαρακτήρας της Χαμάς, σχεδόν μονοπώλησαν τις κοινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματά του για τη Χαμάς και τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, και μάλιστα πήρε εκ νέου τον λόγο μετά την τοποθέτηση Μητσοτάκη (που είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει «τρομοκρατική» οργάνωση τη Χαμάς), αναφέροντας ότι θεωρεί «εσφαλμένη» την τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Μητσοτάκης: Παράλληλη σελίδα, δίπλα στις διαφωνίες

Σήμερα δείξαμε ότι δίπλα στις διαφωνίες μας μπορούμε να γράφουμε και μία παράλληλη σελίδα με τις συμφωνίες μας» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συνάντηση, -τέταρτη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες- αποδεικνύει ότι οι δύο γείτονες μπορούμε πλέον να καθιερώσουμε αυτήν την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης, όχι πλέον ως κάποια εξαίρεση, αλλά ως μια παραγωγική κανονικότητα που δεν αναιρείται από τις γνωστές διαφορές στις θέσεις μας.

Πρόσθεσε ότι αυτή η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος» και χαιρέτισε την επίσημη ίδρυση του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι παρά τις αντιξοότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, παρά τα εμπόδια στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, κινούμαστε αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και παράλληλα και οι δύο λαοί μας, όπως είχα δεσμευθεί τον Δεκέμβριο, απολαμβάνουν τους καρπούς μιας σημαντικής πρωτοβουλίας να μπορούν οι Τούρκοι επισκέπτες και οι οικογένειές τους να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά.

Για το μεταναστευτικό επεσήμανε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας και ειδικά μεταξύ της Αστυνομίας και του Λιμενικού αποδίδει απέναντι στις παράνομες ροές και απέναντι στους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανθρώπινους τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί.

Για τη Μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. «Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί από μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί μάλιστα τον παλαιστινιακό λαό. Όμως, συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και το αιματοκύλισμα στην περιοχή και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι της Γάζας και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συμφωνούμε ότι θα ήταν κολοσσιαίο λάθος να εκδηλωθεί χερσαία επίθεση στη Γάζα. Μόνη βιώσιμη επιλογή η επιστροφή στην πολιτική διαδικασία και η λύση των δύο κρατών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Για το Κυπριακό είπε ότι «προφανώς διαφωνούμε, αλλά το αντίδοτο στο αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο» και «πρέπει να δοθεί χρόνος στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα υποστήριζε και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με προϋπόθεση το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για μειονότητες και Μονή της Χώρας

Αναφερόμενος στο θέμα των μειονοτήτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν γέφυρα φιλίας για τις δύο χώρες, υπενθύμισε ότι είναι η Συνθήκη της Λωζάνης που προβλέπει τον θρησκευτικό χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, και επεσήμανε με νόημα ότι θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση με την μουσουλμανική, γνώριζε και ο διαρκώς συρρικνούμενος ελληνικός πληθυσμός στην Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε επίσης ότι συζητήθηκε και εκφράστηκε η «στενοχώρια μας και η δυσαρέσκειά για τη Μονή της Χώρας», τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάττουμε την πολιτιστική σημασία του μνημείου ώστε να είναι επισκέψιμο για όλους

Eρντογάν: Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της

«Σας χαιρετώ εγκάρδια και με σεβασμό. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο κύριο Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα» ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκα την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους. Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας. Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν «παραγωγική, ειλικρινής και εποικοδομητική». Σημείωσε πως συζητήθηκαν διμερή ζητήματα, όπως επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόδερος έθεσε το θέμα της «τουρκικής (sic) μειονότητας στη Θράκη» και έκανε λόγο πως υπάρχει θέληση να λυθούν τα επιμέρους προβλήματα. Σχετικά με το Κυπριακό ζήτησε να επιτευχθεί μια «δίκαιη λύση».

«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να μιλήσει με πιο δυνατή φωνή για το θάνατο των 35.000 αμάχων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. «Αντιστασιακή οργάνωση η Χαμάς, δίνει μάχη για τα εδάφη της. Θα μας λυπούσε αν τη θεωρούσατε τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όσο μεγάλο και να είναι, που να μην μπορεί να λυθεί», είπε ο Ερντογάν και τόνισε πως «εστιάζουμε στη θετική ατζέντα». «Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», είπε για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020. «Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε.