Skip to main content

Απτόητη η Σιλιάνοφσκα: «Έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ την ονομασία “Μακεδονία”»

REUTERS/Ognen Teofilovski

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας

Αμετακίνητη εμφανίζεται η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της ως «Μακεδονία», παρά την θύελλα αντιδράσεων που έχει ξεσηκώσει με την στάση της, τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και στο εσωτερικό της χώρας της.

«Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την ονομασία “Μακεδονία” στις δημόσιες εμφανίσεις της, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Στο ίδιο ανακοινωθέν από το γραφείο της προστίθεται πως η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας θα τηρήσει τη χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Η στάση της Σιλιάνοφσκα έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την «απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων», των διεθνών υποχρεώσεών της και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε θέμα εγκυρότητας της ορκωμοσίας της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ζητώντας επανάληψη της διαδικασίας.