Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το πρόγραμμα, οι προσδοκίες και οι ασκήσεις ισορροπίας

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός ανταποδίδει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τον Δεκέμβριο

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, με τον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο να ανταλλάσσουν μηνύματα με συνεντεύξεις τους στον ελληνικό και τον τουρκικό Τύπο.

Ο πρωθυπουργός ανταποδίδει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος τον Δεκέμβριο.

Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα είναι να γίνουν βήματα προόδου στη λεγόμενη θετική ατζέντα (δηλαδή σε θέματα που μπορεί να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες) και να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και τα «ήρεμα νερά».

Στην Αθήνα δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η τουρκική πλευρά κάνει βήματα πίσω και αυτό φαίνεται από τους αδικαιολόγητα υψηλούς τόνους για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων, τα σχέδια για διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία και την απόφαση να λειτουργήσει ως τζαμί ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός πρόκειται να θέσει το θέμα της Μονής της Χώρας στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς όπως έχει επισημάνει «ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια».

Τι περιμένει η Αθήνα από την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Το πρόγραμμα

Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 15:30 τη Δευτέρα  στο Προεδρικό Μέγαρο.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα παραθέσει δείπνο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Χαμηλή πολιτική» στην Άγκυρα

Μητσοτάκης στη Milliyet: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν

«Η επίσκεψή μου θα αποτελέσει ευκαιρία να κάνουμε μία αποτίμηση της προόδου που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες και επίσης να επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας για τη βελτίωση των σχέσεων, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών και της περιοχής», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, εν όψει της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενίσχυση μιας θετικής ατζέντας και να επιδιώξουμε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε ευθύνη ως ηγέτες στην ίδια περιοχή να είμαστε δυνάμεις περιφερειακής σταθερότητας, και όχι αντιπαράθεσης».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί ακόμη και σε περιόδους έντασης. «Πιστεύω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο μεταξύ μας, αντί να μιλάμε ο ένας για τον άλλον. Η Ελλάδα πάντα έλυνε τις διαφορές μέσω του καλή τη πίστει διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν. Και θα ήθελα να επαναλάβω ότι είμαστε γείτονες, όχι εχθροί», υπογράμμισε.

Μητσοτάκης στη Milliyet: Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν – Είμαστε γείτονες, όχι εχθροί με την Τουρκία

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επέμεινε στα περί λύσης «πακέτου» για τα προβλήματα.

«Δεσμεύσεις» και γρίφοι Ερντογάν για υφαλοκρηπίδα, θαλάσσια πάρκα, τουρκολιβυκό μνημόνιο