Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: «Όσο υφίσταται το αγκάθι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μία μακρά ειρήνη»

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Τα ζητήματα της δικής μας κυριαρχίας δεν είναι ζητήματα διαλόγου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος – μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα στις 13 Μαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και ερωτηθείς για τη σαρωτική νίκη των εθνικιστών του VMRO στη Βόρεια Μακεδονία, επεσήμανε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια.

Με αφορμή το «Κάντε τη “Μακεδονία” ξανά δική σας» και ερωτηθείς εάν «κινδυνεύουμε» να ξαναγυρίσουμε στις σχέσεις του παρελθόντος σχολίασε ότι «Το παρακολουθούμε από κοντά. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Η προεκλογική του ατζέντα εστιάστηκε πάνω και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και του κατά πόσον η Συμφωνία των Πρεσπών συνιστά μία αξιοπρεπή λύση για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν θα διαταραχθεί το κλίμα με τη Βόρεια Μακεδονία»

Η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση είχε θέσει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχουμε τόσο την πολιτική όσο και τη νομική υποχρέωση όχι μόνο να σεβαστούμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μεριμνήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει και πιστή εφαρμογή της, πράγμα το οποίο ερείδεται στο ίδιο το Σύνταγμά μας. Δεν θα διαταραχθεί αυτό το κλίμα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι το οποίο νομίζω δεν αμφισβητείται ως μείζων σκοπός της γείτονος χώρας».

Ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα για την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη από το 2003 και από τη Διάσκεψη της Θεσσαλονίκης. Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Και τούτο διότι θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται η ειρήνη και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή μας.

Άρα, αυτή τη στιγμή η Βόρεια Μακεδονία με τη νέα της κυβέρνηση και τη νέα Πρόεδρο θα βρεθούν μπροστά σε σημαντικά διλήμματα. Η πεποίθηση και η ελπίδα μου είναι ότι θα συνεχίσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο η γειτονική χώρα και δεν θα έχουμε αναζωπύρωση εθνικισμών και προβλημάτων του παρελθόντος.

Για επίσκεψη Έντι Ράμα στην Αθήνα

Αναφορικά με την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργό και το κλίμα που διέπει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας αποφάσισε, στο πλαίσιο μίας από μακρού χρόνου απόφασης για περιοδείες στην Ευρώπη και τον κόσμο για να συναντηθεί με την αλβανική διασπορά ενόψει των αλβανικών εκλογών του χρόνου, να έρθει και στην Αθήνα. Ουδέποτε θα μπορούσε – η Ελλάδα- να θέσει εμπόδιο στο να έρθει οποιοσδήποτε ξένος ηγέτης να απευθυνθεί στη δική του διασπορά, στους συμπατριώτες του. Άρα ουδέποτε θα θέταμε εμείς ζήτημα. Θα παρέχουμε όλη την ασφάλεια η οποία απαιτείται. Δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην επίσκεψη αυτή.

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ταγίπ Ερντογάν

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά και για το ενδεχόμενο, η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί, να επηρεάσει την συνάντησή τους. Είναι μια καλή ευκαιρία να θέσουμε τα θέματα αυτά, αν και είναι από μακρού χρόνου. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτό δεν είναι ευχάριστο και δεν μας ικανοποιεί ούτε εμάς. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν βασικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, από τις οποίες δεν πρόκειται να αποκλίνουμε».

Για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

«Τα ζητήματα της δικής μας κυριαρχίας δεν είναι ζητήματα διαλόγου. Η κυριαρχία αποτελεί ένα εσωτερικό αδιαπραγμάτευτο, αναπαλλοτρίωτο στοιχείο, το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να θέσουμε σε συζήτηση και για τον λόγο αυτό δεν θα μιλήσουμε ποτέ ούτε για αποστρατικοποίηση, προφανώς, δεν θα μιλήσουμε ποτέ για τα θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της θρησκευτικής μειονότητας. Δεν πρόκειται να μιλήσουμε ποτέ για ζητήματα που ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του κράτους. Αντιστοίχως θεωρούν και οι Τούρκοι ότι θα πρέπει να εμμείνουν στις βασικές τους θέσεις».

Πρόσθεσε επίσης ότι «Όσο υφίσταται το αγκάθι της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι θα έχουμε μία μακρά ειρήνη στην περιοχή μας. Και για τον λόγο αυτό άλλωστε, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ έχουμε τονίσει ότι είναι μέσα στις δικές μας επιδιώξεις κάποια στιγμή να συζητήσουμε και το υποκείμενο αυτό ζήτημα, να μπορέσουμε να δούμε όλες τις τεχνικές του διαστάσεις. Γιατί είναι ένα θέμα το οποίο έχει κατεξοχήν τεχνικές διαστάσεις επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Είμαστε μέλη και οι δύο χώρες μιας μεγάλης διεθνούς οικογένειας. Δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από αυτό και να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να έχουμε ένα όσο το δυνατόν πιο απτό δείγμα σύμπλευσης στο θέμα αυτό. Εάν δεν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, τότε τουλάχιστον να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα συνυποσχετικό και να πάμε σε μία διεθνή δικαιοδοσία».

Ένταξη της «γαλάζιας πατρίδας» στα σχολικά βιβλία

Τέλος, για το ζήτημα της ένταξης της «γαλάζιας πατρίδας» στα σχολικά βιβλία, υπογράμμισε ότι «θέλω απλώς να επισημάνω ότι επρόκειτο για μία ανάρτηση για δημόσια διαβούλευση ενός σχεδίου προγράμματος. Θα περιμένουμε να δούμε τί στο τέλος της ημέρας θα ενταχθεί και θα πράξουμε τα ανάλογα και τα αναγκαία. Σε κάθε όμως περίπτωση να είστε ήσυχος, όπως και οι Έλληνες πολίτες, ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Από το σενάριο της ηρεμίας που βιώνουμε σήμερα έως το σενάριο της μεγαλύτερης έντασης και των μεγαλύτερων διαφωνιών. Δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας. Από την άλλη πλευρά, η προσδοκία μας είναι, κύριε Τσίμα και αυτή είναι μια κοσμοθεωρητική προσέγγιση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ότι είναι προτιμότερο να έχουμε μία ήσυχη γειτονιά σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ασταθές διεθνές περιβάλλον, παρά να βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή με το δάκτυλο στη σκανδάλη και να περιμένουμε».