Skip to main content

Η επόμενη μέρα μετά την απόφαση για το Μάτι – Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

(ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS)

Το θέμα έχει προκαλέσει οξύτατες πολιτικές κόντρες

Μπαράζ αντιδράσεων υπήρξε από τους συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι μετά  την απόφαση στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά, ενώ χθες υπήρξε μία σειρά πολιτικών τοποθετήσεων για το θέμα.

Στο Μάτι αναφέρθηκε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ αντιδράσεις  υπήρξαν από τα κόμματα της  αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί εδώ πως το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτικές κόντρες, κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η ίδια η Δικαιοσύνη το κρίνει -επαναλαμβάνω: είναι η μόνη αρμόδια να το πράξει- να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο» σημείωσε  ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε πως «θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε και με τη σκέψη βέβαια και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην μπορούν, να μην γίνονται κομματικά εργαλεία, με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε  πως τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο, το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να προσθέσει « αν κρίνονταν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες».

«Μεγάλη αργοπορία»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία, κάτι που ακριβώς δικαιώνει τις παρεμβάσεις αυτού του νομοσχεδίου» (σημείωση : συζητήθηκε στην Ολομέλεια ο νέος δικαστικός χάρτης).  Τόνισε παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί, γιατί είναι η ίδια η τρίτη εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης είπε πως ο Ποινικός Κώδικας, που εφαρμόστηκε για την τραγωδία στο Μάτι, είναι αυτός που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως ανέφερε – προέβλεπε πιο μικρές ποινές από την Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας. Προσέθεσε πως ο Ποινικός Κώδικας που «ψηφίσαμε πριν δύο μήνες, ξεκινάει να ισχύει από αύριο. Δεν ισχύει μέχρι τώρα. Κατά συνέπεια ένας Κώδικας που δεν ισχύει, δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

«Τεράστιο ψέμα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις ότι αυτές οι ποινές επιβλήθηκαν γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα για να τον κάνει ευμενέστερο προς τους κατηγορούμενους, επεσήμανε  ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα». Και σημείωσε πως  δεν άλλαξαν τα άρθρα που άπτονται της υπόθεσης.

Σε ερώτηση σχετικά για τις ποινές του δικαστηρίου για το Μάτι ο Στέφανος Κασσελάκης επεσήμανε: «σε προσωπικό επίπεδο αισθάνομαι ντροπή γι’ αυτό το αποτέλεσμα, την έκβαση αυτής της υπόθεσης, λυπάμαι πάρα πολύ για τις οικογένειες των θυμάτων, δεν είναι δικαιοσύνη αυτό κατά τη γνώμη μου».

Απαντώντας στα όσα είπε ο Γ. Φλωρίδης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως καμιά αλλαγή στους κώδικες το 2019 δεν δημιούργησε  ευνοϊκότερο περιβάλλον στην δίκη για το Μάτι. Και εξαπέλυσε βέλη στον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε  νομοθετήσει καταργώντας την εξαγορά.

Κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Στο θέμα αναφέρθηκαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. « Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι αυτή η απόφαση της δικαιοσύνης είναι ασύμμετρη με το μέγεθος της καταστροφής. Είναι ασύμμετρη με τον άδικο και βίαιο θάνατο 104 συνανθρώπων μας στο Μάτι» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Συνέχισε επισημαίνοντας «και οι κρίνοντες κρίνονται» και είπε ακόμα «αλλά ο Πρωθυπουργός δεν είναι αυτός -αν δεν ξάνω λάθος- που αξιοποίησε πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστήσει στην τραγωδία στο Μάτι;»

Να σημειωθεί πως σχόλιο για την απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι υπήρξε από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφέρει πως «η απόφαση του δικαστηρίου για το Μάτι δικαίως προκαλεί την οργή των συγγενών των θυμάτων και των κατοίκων, γατί διαπνέεται από τη γνωστή λογική του “ανθρώπινου λάθους”, που εξαντλεί την απόδοση ευθυνών σε κάποιους υπηρεσιακούς παράγοντες και μάλιστα με χαμηλές ποινές, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους υψηλά ιστάμενους και τους πολιτικά υπεύθυνους. Είναι η ίδια ακριβώς λογική που επιστρατεύεται πάντα για να συγκαλυφθούν τα διάφορα εγκλήματα σε βάρος του λαού, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα  κόμματα της αντιπολίτευσης.