Στο Κυπριακό και τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου του Ecnomist για την Ανατολική Μεσόγειο ο Μάικλ Ρούμπιν, senior fellow του American Enterprise Institute. Άσκησε δριμεία κριτική στις θέσεις και τις πολιτικές της γειτονικής χώρας, αλλά και στη στάση της Ουάσιγκτον, που όπως είπε θα πρέπει να σταματήσει να κάνει λάθος.
Θλιβερή αυξανόμενη απειλή η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος
«Ο Χένρι Κίσινγκερ πέθανε. Μαζί του και κάποιοι από τους ηθικούς συμβιβασμούς που έκανε για την Κύπρο και θα πρέπει επίσης να αναπαυθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο συνέδριο, που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι «η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς μια διπλωματική δυσκολία, αλλά μια θλιβερή αυξανόμενη απειλή που δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή στο όνομα κάποιας σοφιστικέ διπλωματίας».
Δεν γίνεται να ποντάρουμε σε υποστηρικτές της Χαμάς
Ο ίδιος αναφέρθηκε εμφατικά στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, σε μια συγκυρία κατά την οποία φαίνεται να ακυρώνεται το ραντεβού Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Λευκός Οίκος –είτε διοικείται από τους Δημοκρατικούς είτε από τους Ρεπουμπλικάνους– δεν μπορεί να προσφέρει τριαντάφυλλα σε κάποιον που τόσο ανοιχτά υποστηρίζει τη Χαμάς και αντιτάσσεται στη φιλελεύθερη τάξη».
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε: «Έχουμε απίστευτα ισχυρές συνεργασίες πλέον. Με τον πρόεδρο της Κύπρου, με την ηγεσία της Ελλάδας. Αυτοί είναι που θα πρέπει να έχουν αυτήν την στήριξη. Θα πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν το σωστό αντί για εκείνους που κάνουν το λάθος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σε έναν αγώνα για τη διαφύλαξη της φιλελεύθερης τάξης δεν μπορούμε να δίνουμε πλατφόρμα σε εκείνους που την αντιμάχονται».
«Να σταματήσουμε να κάνουμε λάθος»
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί να κάνουμε μόνο το σωστό. Πρέπει και να σταματήσουμε να κάνουμε το λάθος. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, σχεδόν 50 χρόνια μετά, ότι η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος δεν είναι απλώς ένας διπλωματικός μπελάς. Είναι ένα κενό ασφαλείας, όπου βρίσκουν χώρο δραστηριότητες με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δυνητικοί τρομοκράτες και άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται τη φιλελεύθερη τάξη», πρόσθεσε ο Μάικλ Ρούμπιν, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά σημαντικό ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο» -εννοώντας την ενδυνάμωση της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου υπό τη στήριξη των ΗΠΑ.
Το καυστικό σχόλιο για τη φίμωση των συγγραφέων στην Τουρκία
«Ένας Τούρκος καθηγητής έκανε ένα tweet και καταδικάστηκε σε 20ετή φυλάκιση. Έχει πολύ χρόνο διαθέσιμο, επομένως επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη της φυλακής. Δίνει μια λίστα με βιβλία και ο βιβλιοθηκάριος κοιτάζει τη λίστα και λέει “λυπάμαι, δεν έχουμε αυτά τα βιβλία, έχουμε μόνο τους συγγραφείς τους”», ανέφερε με γλαφυρό τρόπο.