Μετά από πέντε χρόνια για πρώτη φορά Έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Ντόχα και συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, επιδοκίμασε το διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα έχει ήδη προσφέρει καλές υπηρεσίες και αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή όλων των πλευρών, μεταφέροντας μηνύματα σε όλες τις πλευρές και στηρίζοντας με όποιο τρόπο μπορεί την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε μία ιδιαίτερη περιφερειακή συγκυρία, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του κινδύνου διάχυσής της στην περιοχή.
Γ. Γεραπετρίτης: Έντονη ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις περιφερειακές εξελίξεις ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και υπογράμμισε την πάγια ελληνική θέση, σύμφωνα με την οποία σε αυτήν τη συγκυρία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η άμεση εκεχειρία και η διαμόρφωση ασφαλών χερσαίων διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης.
Δυνατότητες κοινής συνεργασίας σε ανθρωπιστικές δράσεις για την ανακούφιση αμάχων
Στη συνάντηση με την Υπουργό Επικρατείας του Κατάρ, αρμόδια για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας, κα. Lolwah Rashid Al-Khater, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε τις δυνατότητες κοινής συνεργασίας σε ανθρωπιστικές δράσεις για την ανακούφιση αμάχων.
Συζητήθηκαν επίσης σχέδια αμοιβαίως επωφελούς διμερούς επενδυτικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια. Εξέφρασε, επίσης, το ενδιαφέρον της χώρας μας για προσέλκυση καταρινών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στην Αθήνα τον Μαΐο ο εμίρης του Κατάρ
Το ζήτημα αυτό άλλωστε συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κατάρ και θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επίσκεψή του εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα το προσέχη Μαΐο.
Η Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών σε όλους τους συνομιλητές τους, επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο ως συνομιλητής όλων των μερών, στη βάση μιας εξωτερικής πολιτικής αρχών που μας δίνει την ευχέρεια να μιλούμε με όρους αυστηρότητας και ακεραιότητας με όλους όσοι συμμετέχουν στις διαδικασίες για την ειρήνευση στην περιοχή.